Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), “Göç İdaresini derhal kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyoruz!” başlığı ile açıklama yayınladı.
Açıklamada, deprem bölgesindeki geri gönderme merkezleri ve geçici barınma merkezlerindeki göçmenlere gerekli yardımın ulaşıp ulaşmadığının, temel ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığının açıklığa kavuşturulması istendi. Adıyaman, Hatay, Adana ve Maraş Geri Gönderme Merkezleri’ndeki binaların durumu hakkında ulaşan bir bilgi olmadığı belirtildi.
ÇHD, 8 Şubat itibariyle avukatların aktarımları doğrultusunda göçmenlerin durumuna dair ulaştıkları somut bilgileri de paylaştı. Geri Gönderme Merkezleri’ne dair yapılan açıklama şöyle:
“Malatya Geri Gönderme Merkezi: Çoğunlukla konteynerden oluştuğu için bir hasar bulunmadığı bilgisi edinilmiştir. Göçmen ve mülteciler dışında da geçici barınma amacıyla depremzedelere açıldığı öğrenilmiştir.
Şanlıurfa Geri Gönderme Merkezi: Binada herhangi bir hasar olmadığı bilgisi alınmıştır.
Hatay Geçici Barınma Merkezi: Binaların durumu hakkında bilgi alınamamıştır. Depremin etkisiyle kaçmak isteyenler olduğu, müdahaleler olduğu bilgisi var. Teyit edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında binanın tamamen boşaltılmasına yönelik geçici barınma
merkezinden kısım kısım serbest bırakmalar olduğu öğrenilmiştir.
Adana Geçici Barınma Merkezi: Bina durumu hakkında bir bilgi yok ancak göçmen ve mültecilerin serbest bırakıldığı bilgisi alınmıştır.
Gaziantep Geri Gönderme Merkezi: Herhangi bir sıkıntı olmadığı bilgisi alınmıştır.
Kahramanmaraş Geri Gönderme Merkezi: Bölgedeki sorumlulardan herhangi bir bilgi alınamamıştır.
Osmaniye Geçici Barınma Merkezi: Herhangi bir sorun olmadığı bilgisi alınmıştır. Yetkililerin geçici barınma merkezindeki göçmen ve mültecilerin serbest bırakılacağı bilgisini verdiği öğrenilmiştir.”
ÇHD, mevcut koşullarda bölgedeki avukatların kısıtlı bilgi aktarımı yapabildiğini vurgulayarak şunları ifade etti:
“İlettiğimiz bilgiler yalnızca geri gönderme ve barınma merkezleri ile alakalı bilgilerdir. Göçmen ve mültecilerin bulunduğu hapishaneler konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Göç İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı duyuru ile deprem bölgelerinde bulunan geçici koruma altındaki yabancıların yol izni olmaksızın İstanbul harici illere geçebileceği, gidilen ildeki il göç müdürlüklerinden 90 gün süreli izin belgesi almaları gerektiği açıklanmıştır. Deprem bölgesinde ikamet izin mülakatları ile uluslararası koruma mülakatlarının ertelendiği Göç İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulmuştur. Deprem bölgesindeki göçmen ve mültecilere dair raporlama faaliyetlerini genişletmek, çeviri desteği sunacak afet gönüllülerine iletebilmek, ihlallere ilişkin müdahale ve yasal başvuru süreçlerini yürütüp hızlandırmak adına ulaştığınız teyitli bilgileri tüm iletişim kanallarından derneğimize iletebilirsiniz.”