TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde çıkan yangınlara dair teknik ön inceleme raporunu yayınladı.
Söz konusu raporda, yangın sonrası 21 Haziran’da Botîkan, Tobînî, Herberê ile Şemrex’in Şewaşî, Kelekê köylerinde inceleme yapıldığı belirtildi. Yapılan incelemede, tarımsal arazi, mera ve ormanlık alan olmak üzere 55 bin dekarlık alanda yangının etkili olduğu kaydedildi.
Raporda, şu detaylara yer verildi:
“Tarımsal faaliyet olarak bu yerleşim alanlarında hayvan yetiştiriciliği ile birlikte buğday, arpa, pamuk, mısır, nohut, mercimek, soğan, üzüm, antepfıstığı, şekerpancarı ve badem, ceviz, zeytin yetiştiriciliği yapıldığı görülmüştür. Yapılan tespitler içerisinde yangının bir anız yangını olmadığı, bölgemizde anız yangınları hububat bitkilerinden buğday, arpa ve mercimek hasat edildikten sonra Ağustos-Eylül aylarında yapıldığı bilinmektedir. Ancak yapılan incelemede bölgede hasat sezonu bitmediği arazilerin çoğunda hasat yapılmadığı yanmış buğday ve arpa başaklarının arazilerin kaplamlarında somut olarak görülmektedir. Hasadın yapıldığı sulu tarımsal arazilerde ise yağmurlama borularının kaldırılmadığı, alet ve ekipmanların yangından zarar gördüğü bazı arazilerde sulama sistemlerinin bir bütün olarak yandığı dolayısıyla yangının anız yangınından kaynaklanmadığı inceleme esnasında gözlemlenmiştir. Yangından zarar gören mera sahalarının ve ormanlık alanlarda yoğun olarak otlakların yandığı ağaçların büyük kısmının zarar gördüğü, yanmış yabanıl hayvanların gözlemlendiği, flora ve faunanın zarar gördüğü tespiti yapılmıştır. Ayrıca mısır, şekerpancarı ve pamuk ekili olan arazilerde yangının parsel kenarlarındaki bitkilerin zarar gördüğü geri kalan kısmında ise alt ve üst yaprakların kül ile kaplandığı gözlemlenmiştir”
Yangının ilk çıkış yerinde Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş ekip müdahalelerinin de gözlemlendiğine dikkat çekilen raporda şunlar denildi:
“Yangın sebebinin anızlardan kaynaklı olmadığı, elektrik hat ve direklerinin bakımsız ve tehlikeli olduğu, iletim hatlarındaki bakımsızlık, direklerin etrafında yangına karşı önlemlerin alınmaması, aşırı gerilimden kaynaklı ark oluşum yoğunlukları, yine ayrıca ilgili kurumun hemen yangının çıktığı günün ertesinde direkleri değiştirme ve onarımının yapılması ile delilleri karartma gibi gözlemlerden kaynaklı, oluşan yangının elektrik hatlarından kaynaklı olabileceği tespitleri yapılmıştır.”