“DEDAŞ delil karartmaya çalıştı”

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu yangına dair hazırladığı ön raporda, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini isterken, ortaya çıkan itfaiye raporu da yangının elektrik telleri nedeniyle çıktığını belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Haziran 2024
  • 11:30

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu Mardin Mazıdağı ile Diyarbakır Çınar arasındaki bölgede çıkan yangına ilişkin hazırladığı ön raporu açıkladı.

Birçok hak ihlalinin gerçekleştiği belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı:

“Adil, ekonomik çevre ve iklim dostu enerjiye ulaşım en temel insan hakkı iken yas sürecinde köylerde elektrik kesintilerinin olduğu ve taziye evlerinde jeneratörlerin kullanıldığı görülmüştür. Kırsal mahallelerde elektrik kesintileri yıllardır rutin bir hal alırken, kesintilerden kaynaklı birçok hanenin elektrikli ev aletinin yandığı, tarımsal sulamaların yapılamadığı, verilen enerjinin de düşük voltajlı olduğu tanıklardan öğrenilmiştir. Görgü tanıklarının beyanı ve elektrik konusunda uzman kurumların ve kişilerin yaptığı teknik incelemede yangının DEDAŞ’a ait elektrik tellerinden çıktığı tespit edilmiştir.”

Askerlerin köylüleri taziyeye gidişte engellediği belirtilen raporda DEDAŞ’ın delil karartmaya çalıştığı vurgulandı.

5o bin dekarlık alanın yandığı belirtilen raporda “anız yangını” iddialarına ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Kırsal mahallelerde anız yakmalarının hububat bitkilerinin hasadından sonra yapıldığı bilinmektedir. Yerinde yapılan incelemelerde yangın bölgelerinde hasat sezonunun bitmediği, yanan alanlarda yoğun buğday ve arpa başaklarının yandığı ve arazilerde yanmış başakların olduğu tespit edilmiştir. Sulu tarlalarda sulama borularının kaldırılmadığı ve yandığı, borularla beraber birçok alet ve ekipmanın ve birçok sondaj kuyusunu yandığı ve yangından zarar gördüğü gözlemlenmiştir. Tüm gözlemler ve veriler yangının anız yangınından kaynaklanmadığı tespitine varılmıştır.”

Raporda son olarak bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi talep edildi.

İtfaiye raporu da yangının elektrik tellerinden kaynaklı çıktığını belirtiyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan yangına ilişkin bölgede başlattığı incelemeler sonucunda olay yeri raporunu tamamladı.

Hasar Tespit Komisyonu Köksalan Mahallesi’nde yürüttüğü kapsamlı incelemeler sonucu hazırlanan raporda yangının elektrik direğinden çıkan kıvılcımların ekinlerin üzerine düşmesi ile başladığını belirtildi.