“Dakka’nın ölümünden İsrail sorumlu!”

Filistinli kurum ve kuruluşlar, İsrail hapishanelerinde 38 yıldır tutuklu olan ve 7 Nisan’da hayatını kaybeden omurilik kanseri hastası Filistinli yazar Velid Dakka'nın ölümünden İsrail'i sorumlu tuttu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Nisan 2024
  • 23:30

Filistinli kurum ve kuruluşlar, İsrail hapishanelerinde 38 yıldır tutuklu olan ve dün hayatını kaybeden omurilik kanseri hastası Filistinli yazar Velid Dakka'nın ölümünden İsrail'i sorumlu tuttu.

Filistin'deki Fetih Hareketi, Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti, Ulusal Girişim Hareketi ve Filistinli Esirler Cemiyeti konuya ilişkin açıklama yaptı.

Fetih Hareketi’nin açıklamasında, Velid Dakka'nın hapishane idaresinin kasıtlı tıbbi ihmali sonucunda yaşamını yitirdiği, İsrail'in sağlık durumunun kötüleşmesine rağmen Dakka'ya karşı uyguladığı ihmal, erteleme ve oyalama politikasının tam teşekküllü bir suç olduğu belirtildi.

Açıklamada İsrail'in, Dakka'nın serbest bırakılması yönündeki müdahaleleri, talepleri ve dilekçeleri görmezden geldiği ifade edilerek, Dakka'nın ölümünden tamamen İsrail sorumlu tutuldu.

Ulusal Girişim Hareketi de açıklamasında Dakka olayının İsrail hapishanelerindeki mahkumların maruz kaldığı işkencenin, tacizin ve tıbbi ihmal uygulamalarının somut örneği olduğunu belirtti.

Filistin Esir İşleri Heyeti ve Filistinli Esirler Cemiyeti’nden yapılan ortak açıklamada ise Dakka'nın, İsrail'in öldürmek amacıyla ona karşı işlediği bir dizi “tıbbi suçtan sonra” hayatını kaybettiği vurgulandı. Açıklamada Dakka'nın ölene kadar ardı ardına gelen tıbbi suçların yanı sıra işkence, istismar, yoksunluk ve tecrit politikalarına maruz kaldığı ifade edildi. Açıklamanın devamında İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların sayısının 9 bin 400'ü aştığı, bunların 80'inin kadın, 200'den fazlasının çocuk ve 3 bin 660'tan fazlasının idari tutuklu olduğu belirtilerek, bu verilerin İsrail'in Gazze Şeridi'nde alıkoyduğu Filistinlileri kapsamadığına işaret edildi.

Filistin Esirler Cemiyeti ile FKÖ'ye bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti tarafından 7 Nisan’da yapılan ortak açıklamada, 1986'dan bu yana İsrail cezaevlerinde tutulan kanser hastası 62 yaşındaki Velid Dakka'nın, Tel Aviv yakınlarındaki Assaf Harofeh Hastanesi’nde yaşamını yitirdiği belirtilmişti.