Cumartesi Anneleri, eylemlerini 24. yılında (739. hafta) devam ettirerek “Kayıplarımızdan ve kayıplarımızı arama mekanımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Polis ablukası altında İHD İstanbul Şube binası önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak okudu.
Açıklamada “24 yıl önce 27 Mayıs 1995 tarihinde gözaltında kaybetme suçuyla yüzleşilmesi, hesaplaşılması ve adaletin sağlanması talebiyle Galatasaray’a çıktık. Acımızı dirence, öfkemizi kararlılığa dönüştürerek örgütlü kötülüğün karşısına dikildik. Hakikatin inkara, hak ihlallerini cezalandırma yükümlülüğünün cezasızlık politikasına dönüştürüldüğü bu topraklarda; kayıplarımıza, hakikate ve adalete sahip çıktık” denildi.
Kayıplar gerçeğini hafıza mekanına dönüştürdükleri Galatasaray Meydanı’ndaki eylemin 40 haftadır yasaklanmasına tepki gösterilen açıklamada, “Mezarsız sevdikleri için adalet isteyenlerin seslerini engellemeye hiçbir güç yetmedi, yetmeyecek” denildi. Artan baskı, yasak ve antidemokratik uygulamalar da teşhir edilerek kayıplar için mücadeleden asla vazgeçilmeyeceği vurgulandı.
Açıklamanın ardından sözü Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren alarak 24 yıldır sürdürdükleri mücadele karşısında Galatasaray Meydanı’nın kendilerine yasaklanmasına tepki gösterdi. “Bir gün Galatasaray’da oturacağız ve taleplerimiz karşılanıncaya kadar unutturmayacağız ve vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Yüksekova kayıp yakınları adına konuşan Abdullah Canan’ın oğlu Tayyip Canan da kendilerine bu acıları yaşayan vicdansızlığa tepki gösterdi. “90'lı yıllar deyince akıllara beyaz Toroslar gelir. O beyaz Toroslara binenler bir daha geri dönmedi. Babam geri döndü ama nasıl döndü. Kafasına 7 kurşun sıkılmış olarak bir bayram günü geri geldi” dedi. Babasının belli olan katillerinin Türkiye’de beraat ettiğini ancak AİHM’de bu kararın gülünç olduğunun belirtildiğini ifade etti. “Biz hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Şerif Taşkaya da dün yakınlarını beyaz Toroslarla götürenler ve bugün onları koruyanların aynı olduğunu ifade etti.
Yarım asırdır çok şey gördüğünü söyleyen Mikail Kırbayır ise bu süreçte bir tek adaleti göremediğini ifade ederken, yasak kararına tepki göstererek “Bir an önce sesimizin duyulması için Galatasaray’ın açılması temennimizdir” dedi.
Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak da adalet mücadelesini sürdürdüklerini belirterek “Cumartesi anneleri 2000 yıllından sonra çoğalmadı ama adaletsizlikler her geçen gün büyüyor. Taleplerimizden adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından, kayıplar mücadelesini konulan filmin 31 Mayıs Cumartesi günü Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak gösteriminin çağrısı ile eylem sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / İstanbul