Cumartesi Anneleri’nden 999. hafta açıklaması

Cumartesi Anneleri / İnsanları 999. hafta açıklamasında Mehmet Selim, Hasan ve Cezayir Örhan için adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mayıs 2024
  • 14:30

Cumartesi Anneleri/ İnsanları 999. haftasında Mehmet Selim, Hasan ve Cezayir Örhan dosyasında hakikatin açıklanması talebiyle yan yana geldi. Gözaltında kayıplarla buluşma ve hafıza mekanı Galatasaray Meydanı'nda buluşan kayıp yakınları, ömrü kardeşi Cemil Kırbayır'ı bulmaya yetmeyen yol arkadaşları Fatma Kırbayır'a mücadelesini sürdürme sözü verdi. 

Açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında eylem ve etkinliklerle tüm kayıplar için adalet talebini yineleyeceklerini söyledi. 

Kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren de Fatma Kırbayır'ı andı. İkbal Eren, “Artık ikinci nesle geldi. Fatma ve ben ikinci nesliz. Ben kardeşimi kaybetti” dedi. Eren, Berfo anneye verdikleri sözü Fatma Kırbayır için yineledi. Kayıplar için adalet mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.

Bu haftanın basın metnini okuyan Ümmühan Kaya şunları ifade etti:

“Buradayız çünkü: hakikat inkarın, adalet ise siyasallaşan yargının gölgesinde kalmaya devam ediyor. Devletin tüm organ ve kurumları siyasi iktidarın etkisi altında faaliyet gösterdiği için, yurttaş olarak kendilerinden beklediğimiz görevlerini yerine getirmiyorlar. Adalet ve etik değerlerin kaybına neden olan bu durum, adalet ile hak ve özgürlükler ile demokrasi ile aramıza kapanmaz mesafeler koyuyor.”

Bu hafta Mehmet Selim, Hasan ve Cezayir Örhan için buluştuklarını hatırlatan Kaya şöyle devam etti:

“Cezayir Örhan'a ise hala ulaşılamadı. 999. haftamızda, bir kez daha Örhanların başına gelenlerin açığa çıkartılmasını, AİHM kayıtlarında da isimleri geçen sorumlular hakkında derhal etkin adli süreçlerin yürütülmesini ve adaletin sağlanmasını talep ediyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; Mehmet Selim, Hasan ve Cezayir Örhan için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Açıklamanın ardından Galatasaray Meydanı'na Fatma Kırbayır ve tüm kayıplar için karanfil atıldı.