Cumartesi Anneleri’nden 924. hafta eylemi

Cumartesi Anneleri 924’üncü hafta açıklamasında İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın faillerinin yargılanmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Aralık 2022
  • 16:30

Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle sürdürdükleri eylemin 924’üncüsü çevrimiçi gerçekleştirdi.

Bu haftaki eylemde Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu köyünde 12 Aralık 1991 tarihinde askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra işkenceyle öldürülen İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet çağrısı yapıldı.

Yaşanan süreci Akipa’nın torunu Hediye Akipa anlattı. Devletin kendi koruması altındaki insanlara karşı işlenen suçlardaki sorumluluğunu hatırlatan Akipa, geçmişten günümüze yaşanan kayıpların bulunmasının devlet makamları tarafından engellendiğini belirtti.

Dedesi Agit Akipa ve Akipa’nın arkadaşı olan İbrahim Demir’in öldürülmesini anlatan Akipa, o dönem köyde köylüler üzerinde ağır koruculaştırma baskısı olduğunu ve köyün her zaman asker kontrolünde olduğunu ifade etti.

Dedesi Agit Akipa’nın o dönem köyün muhtarı olduğunu hatırlatan Hediye Akipa, askerlerin köyde bulunan okul dahil tüm yerleşim yerlerine el koyduğunu ve adeta karakola çevirdiğini belirtti.

Dedesi ve arkadaşının bu duruma tepki göstermek için ilçe kaymakamlığına ve İçişleri Bakanlığı’na başvurduğunu ifade eden Akipa, bu başvurudan sonra baskıların daha da arttığını kaydetti.

12 Aralık 1991 tarihinde dedesi ve arkadaşı Demir’in, İdil’deki bir taziyeden evlerine dönerken yolda Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından durdurularak gözaltına alındığını aktardı. Gözaltı haberini alan ailelerin jandarma karakoluna gittiğini fakat askerlerin ailelere “Onları hiç görmedik” dediğini belirten Akipa, karakolda bulunan bir askerin ailelere gizlice “Mağaralara gidin” dediğini söyledi.

Bunun üzerine aileler ve köylülerin askerin işaret ettiği bölgeyi karış karış aradığını ve bu arama sonucunda 13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldığını söyleyen Akipa, yargı sürecinin daha sonra başladığını aktardı.

Konuyla ilgili başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ile ilgili er ve erbaşların “insan öldürme” suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdiğini belirten Akipa, sonrasında yaşanan yargı sürecini ise şu sözlerle aktardı:

“Bunun üzerine 18 Aralık 1991 tarihinde soruşturma açma izni almak için dosyayı Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu’na gönderildi. Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu 20 Mayıs 1992 tarihinde ‘men’i muhakeme’ (yeterli delilin olmaması) kararı vererek şüphelilerin yargılanmasını engelledi.

2011 yılında aileler, avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekrar başvuruda bulundu. Yeni bir soruşturma başlatan savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi.

Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında ‘görevi görevi kötüye kullanmaktan’ tan soruşturma başlattı. Ancak yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınamadı. Sonuçta dosya zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı.”

Akipa, sözlerini yargı makamlarına “Demir ve Akipa dosyasında adaleti sağlama görevinizi yerine getirin” diye seslenerek sonlandırdı.

Agit Akipa’nın eşi Fatma Akipa ise, yaşadığı sürece bu davanın peşini bırakmayacağını ifade etti.