“Ahmet Şayık ve Mehmet Tayboğa için adalet istiyoruz”

Cumartesi Anneleri 931. hafta adalet arayışında Ahmet Şayık ve Mehmet Tayboğa için adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ocak 2023
  • 18:39

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri 931. hafta adalet arayışında Ahmet Şayık ve Mehmet Tayboğa için adalet istedi. Saat 12.00’de paylaşılan videoda basın metnini Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe okudu.

Ahmet Şayık ve Mehmet Tayboğa gözaltına alındı ve kaybedildi

Tepe, adalet taleplerinin karşılanmadığı  Ahmet Şayık ve Mehmet Tayboğa hakkında şunları söyledi:

“32 yaşındaki Ahmet Şayık Şırnak/Silopi Başverimli mezrasında, 32 yaşındaki Mehmet Tayboğa ise Silopi’de yaşıyordu. İkisi de Habur Gümrük Müdürlüğü’nde çalışıyordu. 7 Ocak 1994 tarihinde iki iş arkadaşı Mehmet Tayboğa’nın kullandığı araçla çalıştıkları işyerinden eve gitmek üzere yola çıktılar. Ahmet Şayık ve Mehmet Tayboğa gece eve gitmeyince aileleri onları aramaya başladı ve Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu. Yetkililer ‘Olayla ilgili bilgimiz yok’ dedi. Aynı gün Mehmet Tayboğa’nın kullandığı aracın Doruklu Köyü yakınlarında bulunduğu haberi üzerine olay yerine giden aileler aracın tamamen yanmış olduğunu gördü. Ancak Ahmet ve Mehmet’ten hiçbir iz yoktu. Tanıkların beyanına göre; kayıpların aracı gümrükten çıktıktan bir süre sonra 34 plakalı siyah bir Tempra ve beyaz bir Renault araç tarafından durduruldu. Siyah arabada bölgede Jitemci olarak bilinen Astsubay bulunuyordu. Ancak ailelerinin resmi makamlara yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kaldı.”

Cumartesi Anneleri/İnsanları, yargılamalara kaşı sevdikleri için adalet aramaktan vazgeçmiyor

Ahmet Şayık ve Mehmet Tayboğa’nın akıbetlerinin açıklanmadığını adalet talep eden tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını belirten Tepe, devamında şu ifadeleri kullandı:

“Söz konusu gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetini soruşturmak olunca harekete geçmeyen yargı makamları, ‘sevdiklerimiz nerede’ dediğimiz için, adalet istediğimiz için bizi

yargılamaya devam ediyor. 03 Şubat 2023 tarihinde 700. Hafta buluşmamız ile ilgili hakkımızda açılan davanın altıncı duruşması görülecek. Hak ve özgürlüklerimizin güvencesi olması gereken yargının, hak ve özgürlüklerimize tehdit aracına dönüştürülmesini kabul etmiyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin Ahmet Şayık ve Mehmet Tayboğa için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 232 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul