Cumartesi Anneleri 925 haftadır adalet peşinde

Cumartesi Anneleri adalet arayışlarının 925. haftasında “Gözaltında kaybedilen insanlarımız için sürdürdüğümüz hakikat ve adalet arayışımızın 925. haftasındayız” vurgusunu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Aralık 2022
  • 17:50

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri adalet arayışlarının 925. haftasında “Gözaltında kaybedilen insanlarımız için sürdürdüğümüz hakikat ve adalet arayışımızın 925. haftasındayız” vurgusunu yaptı. Saat 12.00’de online yapılan eylemde açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı. Yoleri konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“925 haftadır söylüyoruz: gözaltında kaybetme suçunun araştırılmaması, suçun fail ve sorumlularının soruşturulmaması ve cezalandırılmaması; hukukun etkili bir şekilde uygulanmamasının sonucudur. İşletilmeyen yargı mekanizmasının yarattığı cezasızlık geleneği ise, adaletsizliğin derinleşmesi demektir.”

Bağımsız yargı olmadan kaybetmeler son bulmaz

“Etkili bir ceza adalet sisteminin yokluğunda 925 haftadır zorla kaybetmelerle ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması için kamuoyu yaratmaya çalışıyoruz. Cezasızlığın önlenmesi için iktidarı, adli ve idari makamları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Çünkü; bağımsız bir yargı olmadan, adil ve hukuka uygun kararlar verecek mahkemeler olmadan, zorla kaybetmeler gibi ciddi insan hakkı ihlallerinde maddi gerçeği açığa çıkartacak, suçun faillerini sorumlu tutacak etkili bir ceza adaleti sistemi de olmaz.”

Bağımsız yargı olmadığı için adaletin olmadığını vurgulayan Yoleri “226 haftadır barışçıl toplanma özgürlüğümüzü kullanarak kamuoyu yaratma hakkımız hukuksuz yasaklarla” engellendiğini belirterek saldırıların keyfi bir hal aldığını ifade etti.

“Artık yeter”

Yasaklamalara, engellemelere İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabul edilişinin 74. yılında sessiz kalmadıklarına ve sessiz kalmayacaklarına dikkat çeken Yoleri şunları söyledi:

“Artık yeter ‘insan haklarını koruyup geliştirme, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün geliştirilmesi için azim ve kararlılıkla çalışma, dünyanın neresinde olursa olsun hak ihlallerine karşı durma’ açıklamalarını değil, köklü değişim adımlarının atıldığını görmek istiyoruz.

Kaç yıl geçerse geçsin tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan 226 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul