Cumartesi Anneleri: Hüseyin Taşkaya’yı unutmadık!

Cumartesi Anneleri 923. hafta eyleminde gözaltında kaybedilişinin 29. yılında Hüseyin Taşkaya’yı unutmadıklarını belirterek, adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Aralık 2022
  • 17:10

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri 923. hafta eyleminde gözaltında kaybedilişinin 29. yılında Hüseyin Taşkaya’yı unutmadıklarını belirterek, adalet istedi.

Online gerçekleştirilen eylemde açıklamayı Hüseyin Taşkaya’nın gelini Ayşe Taşkaya yaptı. Adalet Bakanı’na adaletsizliklere nasıl göz yumduğunu soran Taşkaya Hüseyin Taşkaya hakkında şunları söyledi:

Türk sermaye devletinin tetikçileri Bucak aşireti Taşkaya’yı gözaltına aldı

“42 yaşındaki 4 çocuk babası Hüseyin Taşkaya, Siverek’te yaşıyor ve müteahhitlik yapıyordu. 90’lı yıllarda tamamen Bucak Aşireti’nin hakimiyetinde olan Siverek’te ağır hak ihlalleri yaşanıyordu. Bu ihlalleri eleştiren Taşkaya, güvenlik güçlerinin ve Bucak Aşireti’nin hedefindeydi.

Baskılar yoğunlaşınca ailesini İstanbul’a taşıdı. Kendisi de kalan işlerini toparlamak üzere amcasının evinde kalmaya başladı. 6 Aralık 1993 tarihinde amcasının Siverek / Bağlar Mahallesi’ndeki evine 30 araçlık bir konvoyla gelen asker, polis ve Bucak aşiretine mensup korucular Hüseyin Taşkaya’yı gözaltına aldı. Onu askeri araca bindirerek götürdü.

Ailesi Hüseyin Taşkaya’yı sormak için jandarmaya, emniyete, savcılığa, valiliğe başvurdu. Askeri yetkililer, gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra Taşkaya’nın polisler tarafından götürüldüğünü söyledi. Emniyet ise, ‘bizde yok Sedat Bucak’a sorun’ dedi. DYP milletvekili, aşiret reisi- korucubaşı Sedat Bucak ‘Bizim ekip almış fakat devlete teslim etmiş; bundan sonra haberimiz yoktur, devlet biliyor.’ dedi. Ailenin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı, Hüseyin Taşkaya’dan bir daha haber alınamadı.”

“Adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz”

Taşkaya, gözaltına alanlar belli olmasına rağmen cezasızlık bir yana soruşturma bile başlatılmadığını vurgulayarak adalet aramaktan vazgeçmeyeceklerini şu ifadeleri kullanarak söyledi:

“Kaç yıl geçerse geçsin; Hüseyin Taşkaya için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 224 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul