“Çocuklarımızı tarikatlara teslim etmeyeceğiz”

Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müridiyle evlendirerek istismara maruz bırakmasına dönük tepkiler sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Aralık 2022
  • 08:55

Hiranur Vakfı kurucusunun 6 yaşındaki kızını evlendirerek istismara maruz bırakmasının ortaya çıkmasıyla ilgili eylemler sürüyor.

TİP Kocaeli İl Örgütü, Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Meclis’te HDP’li kadın vekiller ve Adana Barosu açıklama yaptı. Kadınlar Birlikte Güçlü ise İzmir'de gerçekleştirdiği eylemde baskı ve tutuklamalara değinirken çocuk istismarına da tepki gösterdi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde cemaatlerde yaşanan çocuk istismarına karşı Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde basın açıklaması yaptı.

Adana Barosu bir açıklama yayımlayarak, "Çocuklarımızı tarikatlara teslim etmeyeceğiz, istismar karşısında sessiz kalmayacağız" dedi.

Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.G.K'nin 6 yaşında evlendirilip yıllarca devam eden istismar sürecine ilişkin haberlerin bir kez daha devletin hukuk sistemi eliyle çocukları koruyamadığının açık bir göstergesi olduğunu belirten Baro, bir kez daha “İstismarda rıza kavramı kabul edilemez" dediklerini belirtti.

TİP Kocaeli’de yürüyüş yolu üzerinde gerçekleştirdiği açıklamada yaşanan olayın münferit olmadığı belirtti.

“Bu suça ortaksınız”

HDP Parlamento Kadın Grubu ise soruşturmanın kapatılarak istismarcıların ceza almamasına tepki gösterdi.

Mecliste düzenlenen açıklamada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran şunları dedi:

" Aile Bakanı’na bir kez daha sesleniyoruz: Bu suça ortaksınız. Failleri açığa çıkartmadıkça, cezasızlıkla ödüllendirdikçe, bunun karşısında hakiki bir tutum almadıkça bu suça ortaksınız.”

Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) İzmir, son dönemde kadınlara yönelik artan saldırılara ilişkin Konak İskelesi önünde basın açıklaması düzenledi. Kadınlar adına basın açıklamasını Leyla Kaygısız okudu.

Açıklamada kadınların 25 Kasım'da bir kere daha Taksim'den Amed'e, İzmir'den Mersin'e karanlığa teslim olmayacağını gösterdiği söylendi. İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı'nda ortaya çıkan çocuk istismarına da tepki gösterilen açıklamada Türkiye'nin dört bir yanında nefret mitinglerinin önünün açılarak nefretin körüklendiğini belirtildi. Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“LGBTİ+lara yönelik nefret büyüdükçe arkadaşlarımızın güvenli alanları tek tek yıkılmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz hafta İzmir'de trans kadın bir müzisyen arkadaşımız tam da bu nefret politikaları sonucu tansfobik saldırıya uğradı ve ağır darbeler aldı. Bir kere daha söylemek istiyoruz; alışın! LGBTİ+'lar, var ve var olmaya devam edecek. Bizi bu saldırılarla kuşattıkları karanlığa hapsedemeyecekler. Erkek egemenliği yıkmak için mücadele de kararlıyız. İran'da başlayan ve devam eden direnişten güç alıyoruz. Birbirimizden güç alıyoruz. İran'da Türkiye'ye ve tüm dünyaya direnişi büyüteceğiz ve mutlaka kazanacağız.”