“Çıplak arama işkencedir”

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Kadın Komisyonu işkence raporlarını 11 Şubat günü açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Şubat 2021
  • 15:44

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Kadın Komisyonu 11 Şubat günü yaptığı basın toplantısı ile işkence raporlarını açıkladı.

Açıklamada “İnsan Hakları Derneği’mize yapılan başvurular ve basından yaptığımız takiplerden de anlıyoruz ki; Son dönemlerde kolluk gücü barışçıl, demokratik, gösterilere şiddetli bir şekilde müdahale ediyor darp ve işkence ile gözaltılar yapıyor” denildi.

Açıklamanın devamında çıplak arama işkencesi aktarılarak “Çıplak arama bir işkence biçimidir. Ve özü itibari ile hukuka aykırı niteliktedir” denildi. Çıplak aramanın insan haklarına aykırı bir saldırı olduğu vurgulanarak İzmir’de yaşanan örnekler aktarıldı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“İzmir’de  Lastesis  danslı eylemi sonrası dans eden kadınların terörist olarak ilan edilmesi, haklarında soruşturma başlatılması ile başlayan kadına saldırı şu şekilde devam etmiştir.21.07.2020 tarihinde İzmir’de 12 kadın darp edilerek gözaltına alındı. 05.08.2020 tarihinde İzmir’de 16 kadın ters kelepçe takılarak ve saçlarından sürüklenip darp edilerek gözaltına alındı. 12.09.2020 tarihinde Uşak emniyetinde gözaltındaki kadınlara çıplak arama dayatması  yapıldığı iddia edildi.  27.11.2020 tarihinde İzmir’de 9 kadına ev baskını ile gözaltı yapıldı.  01.12.2020 tarihinde Denizli’de TJA Aktivisti  ve HDP Parti Meclisi üyesi 3 kadına ev baskını ile göz altı yapıldı. 01.02.2021 ,ve 05.02.2021 tarihlerinde demokratik yasal haklarını kullanarak basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilerin gazlı müdahale  ve darp ile gözaltına alınması, gözaltındaki kız öğrencilere çıplak arama dayatması iddiası. Yine 03.02.2021 tarihinde Emek ve Demokrasi güçlerinin yaptığı basın açıklamasına gözaltı yaparken şiddet uygulanması.”

“İşkence her koşulda mutlak yasaktır. Hiçbir gerekçe işkenceyi meşru kılamaz.  İnsan onurunu hedef alan her tür iddianın derhal ve acilen soruşturulması gerekmektedir” denilerek açıklama sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir