"Çıplak arama işkencesine son"

Üniversite öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım rektör atanmasını protesto eylemine katılanlardan gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve çıplak arama işkencesine son verilmesini istedi. Açıklamayı okuyan Mısra Sapan İHD çıkışında gözlatına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ocak 2021
  • 12:52

Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım rektör atanmasını protesto eden öğrenciler evleri basılarak gözaltına alındı ve gözaltına alınan öğrencilerin bir kısmana çıplak arama saldırısı gerçekleşti. Üniversite öğrencileri çıplak arama işkencesine son verilmesi ve gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle basın toplantısı düzenledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında yapılan basın toplantısında basın metnini Mısra Sapan okudu.

"AKP iktidarının üniversitelere yönelik politikalarının bir ürünü olarak rektörlük seçimlerini ortadan kaldıran, üniversitelerin anahtarlarını tamamen sermayeye bırakan, hedeflerine uygun biçimde üniversitelerdeki demokratik muhalefeti tamamen tasfiye ederek 'dikensiz gül bahçesi' yaratmayı amaçlayan baskı ve şiddet siyasetinin bir ürünü olarak kayyum rektör atamaları devam ediyor" diyen Sapan kayyım rektöre karşı yükselen tepkiyi dile getirdi.

AKP iktidarı gözaltı terörü ve çıplak arama işkencesiyle saldırılarını sürdürüyor

İki gündür süren gözaltı terörüne değinen Sapan şöyle devam etti:

"Gözaltına alınan arkadaşlarımız, polisler tarafından emniyet binasında çıplak aramaya maruz kalmışlardır. Çıplak aramaya direnen arkadaşlarımız polisler tarafından yere yatırılarak kıyafetleri zorla çıkarılmıştır. Arkadaşlarımız polisler tarafından tecavüzle tehdit edilmiştir.

AKP iktidarının ve ona bağlı polislerin bir rutini haline gelen çıplak arama zorlaması, işkencedir. Çıplak arama ve zorla soyma fiilleri kişinin mahremiyetini ihlal eden, moral değerlerini, sosyal kimliğini hedef alan, ruhsal bütünlüğüne zarar veren ve cinsel şiddet boyutlarına ulaşan işkence ve diğer kötü muamele niteliğindedir. Artık gizlenemeyen çıplak arama, devlet yetkilileri tarafından kabul edilmemekte, gündeme geldiğinde iftira olarak nitelendirilmekte ve çıplak arama işkencesini uygulayan polisler hakkında işlem yapılmamakta, işkenceciler korunup kollanmaktadır. Çıplak arama her gündeme geldiğinde, hakikati dile getirenler suçlanmakta, cezasızlığın önü açılmaktadır. Çıplak arama işkencesi, AKP iktidarı tarafından muhaliflerine dönük olarak sistematik hale getirilmektedir."

"Üniversitelerimizi özgürleştireceğiz!"

Çıplak arama işkencesine son verilip, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen Sapan açıklamayı şu ifadelerle bitirdi:

"Üniversitelerimizi karakola dönüştürmeye, iktidarları için bir meşruiyet ve ideolojik hegemonya üretim merkezleri yaratmaya, bu yolla üniversitelerimizi sermayenin ihtiyaçlarına tam uygun biçimde dönüştürmeye çalışan AKP iktidarına karşı buradan Üniversite Öğrencileri olarak bir kez daha sesleniyoruz.

Kayyum rektörlerinizi kabul etmiyoruz. Baskılarınıza, gözaltılarınıza ve her türlü şiddet siyasetinize karşı koymaya devam edecek ve üniversitelerimizi özgürleştireceğiz!"

Basın toplantısında ayrıca İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri söz alarak öğrencilerin taleplerini desteklediklerini ifade ettiler.

Açıklamayı okuyan Mısra Sapan İHD çıkışında gözlatına alındı.