Büyük Alevi Kurultayı gerçekleştirildi

İstanbul Yenikapı’da “Laik ve demokratik Türkiye” şiarıyla gerçekleştirilen Büyük Alevi Kurultayı’na binlerce kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Aralık 2022
  • 16:30

İstanbul Yenikapı Gösteri Merkezi’nde Büyük Alevi Kurultayı gerçekleştirildi. 7 Alevi çatı örgütünün “Laik ve demokratik Türkiye” şiarıyla gerçekleştirdiği kurultaya binlerce kişi katıldı.

Kurultay saygı duruşu ile başladı, ardından Çorum katliamında katledilen Veli Solmaz'ın (Dede) kızı Nayime Nayman çerağ uyandırdı, hak önünde hakka durdu. Sinevizyon gösterimi, semah ve deyişlerle devam eden kurultayda Alevi örgütleri adına konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından sonuç bildirgesi yayımlandı.

“Biz Aleviler bu tarihsel süreçte, karşı karşıya kaldığımız bütün kıyım ve saldırılara rağmen aydınlıktan yana durmaktan asla geri durmadık” denilen bildirgede baskı, hak gaspları, sömürü, savaş ve doğanın tahribatına değinildi. Bildirgede Türkiye’de dinci gericilik eliyle artan baskılar, Kürt sorunu, çocuk istismarına değinilerek şunlar vurgulandı:

“Gelir dağılımındaki adaletsizlik ile toplumun büyük bir kesimi her gün daha da yoksullaştırılmaktadır. Başta Kürt sorunu olmak üzere red, inkâr ve çatışmalar yüzünden insanlarımız hayatını kaybetmeye devam etmektedir. Baskı ve asimilasyon politikaları sonucunda halklar, inançlar ve kültürler mozaiği olan bu topraklar gittikçe çoraklaşmaktadır. Temel insan hakları yok sayılmakta, yeni yasaklamalar ve keyfi uygulamalarla ülkemiz bir hapishaneye dönüştürülmüştür. Laiklik, demokrasi, temel insan hakları, ifade özgürlüğü ve eşit yurttaşlık konularında ülkemiz her gün biraz daha kötüye gitmekte, mevcut anayasa bile uygulanamaz hale getirilmektedir.”

Son dönemde Alevilere yönelik ötekileştirici ve asimilasyon çalışmalarının hızlandırıldığına dikkat çekilen bildirge şöyle devam etti:

“Bir inanç olarak, Aleviliği tüm yönleriyle kabul etmek yerine, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir ‘’Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’’ kurarak bizi hem inkâr etmekte hem de bir kültürel bir öğeye indirgeme çabası içine girmektedirler.”

Kurultayda ortaya konan temel talepler şöyle sıralandı:

“*Cemevlerinin ibadethane statüsünün kabul edilerek, bu statünün gerektirdiği tüm hakların tanınması, el konulmuş dergahlarımızın ve mekanlarımızın geri iade edilmesi ve aleyhimize düzenlenmiş olan yasal düzenlemelerin geri çekilmesi,

*Toplumun tüm kesimlerine bir deli gömleği gibi giydirilen, zorunlu din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, toplumun tümüyle çağın gerisine savrulmasına neden olan eğitimin dinselleştirilmesinden vazgeçilmesi,

*Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, toplumun tümünü domine etmeye yönelik girişimlerden bir an önce elini çekerek, temel siyasal sorunlarımız konusunda bir referans mercii olmaktan uzaklaştırılması ve nihayet tasfiyesine dönük adımların atılmaya başlanması,

*Gerek kamu kaynaklarının ve gerekse kamu kadrolarının liyakat, adalet ve eşitlik ilkelerine göre dağılımının sağlanması, başta Aleviler olmak üzere ötekileştirilen tüm kesimler aleyhine sürdürülen negatif ayrımcılığa derhal son verilmesi,

*Madımak’ın utanç müzesi yapılması,

*Alevilere karşı işlenen nefret suçlarının açığa çıkarılması ve bu gibi nefret suçlarının önüne geçilmesi için gerekli hukuki tedbirlerin alınması,

*Alevilere karşı yapılmış olan kıyım, katliam ve asimilasyon uygulamalarıyla yüzleşilmesi,

*Kutsal mekanlarımıza ve coğrafyamıza yönelik yağma, talan ve el koyma girişimlerine son verilmesi,

*Alevi yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesinden vazgeçilmesi ve değiştirilen yerlerin isimlerinin iade edilmesi,

*Alevi inancında özel yeri olan günlerin resmi tatil edilmesi,

*Kamusal yayıncılığın ayrımcılıktan arındırılması.

*Ve uzun sözün özü, eşit yurttaşlığı da içeren yeni bir anayasanın yapılması, taleplerini bir kez daha buradan ilan ediyoruz.”

Çok sayıda parti ve dernek temsilcilerinin katıldığı kurultayda imzacı kurumlar şu şekilde:

“Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Derneği.”

 Kaynak: Evrensel