Alevilerden pek çok ilde eylem

Alevi örgütleri pek çok ilde gerçekleştirdikleri eylemle eşit yurttaşlık hakkından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Kasım 2022
  • 22:30

Alevi örgütleri “Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz” şiarıyla Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulduğu duyurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na ve Meclis’te görüşülen torba yasaya karşı ülkenin birçok yerinde alanlara çıkarak tepki gösterdi.

Ankara, Mersin, İzmir, Antalya, Adana, Muğla, Balıkesir, Aydın, Bursa, Adıyaman, Maraş ve Urfa’da eş zamanlı yapılan eylemlerde Alevilerin eşit yurttaşlık hakkından vazgeçmeyecekleri vurgulandı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri’nin ortak açıklaması yapıldı.

Siyasi iktidarın ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikalarının hız kesmeden devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere ter verildi:

“Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor. Bizleri tarif etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz.”

“Asla vazgeçmeyeceğiz”

Alevilerin Kerbala'dan bu yana inançlarından geçmedikleri belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inanıcın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız.  Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız.  Alevi-Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz. Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz. İktidar Sünni-Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleri tarif etmenizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz. Ve tekrar tekrar ifade ediyoruz ki; cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir. Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; bizler, Anadolu'nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik mücadelemizi, yasal ve hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz.”

Eylemlerde sık sık “Alevilik torbaya sığmaz”, “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Aleviyiz haklıyız kazanacağız”, “AKP yasanı al başına çal” sloganları atıldı.