Boğaziçi'nde alternatif mezuniyet töreni: "Direniş sürecek!"

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyım Rektör Naci İnci'nin bu seneki mezuniyet törenini online yapması üzerine, öğrenciler ve akademisyenler alternatif mezuniyet töreni düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Eylül 2021
  • 13:26

Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektörlere karşı direniş 9. ayına girdi. Melih Bulu’nun ardından yine kayyum olarak atanan Naci İnci’nin, bu seneki mezuniyet törenini online ortamda gerçekleştirmesine karşı, öğrenciler, aileleri ve akademisyenler alternatif mezuniyet töreni düzenleyerek bir araya geldi. Çarşamba günü saat 16.30’da Güney Meydan’da yan yana gelen akademisyenler ve öğrenciler burada bölüm pankartlarıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Devamında ise kayyumluğa sırtlarını dönerek sembolik bir nöbet tutuldu. 17.30’da ise alternatif mezuniyet töreni başladı.

“Boğaziçi mezunu olmanın yanında artık bir direniş mezunuyum”

Törenin açılış konuşmasını mezun olan İmran Gökçe Şahin ve Doruk Tunaoğlu gerçekleştirdi. Yaptığı konuşmada, mezuniyet töreninin 154.’sünü de kayyumsuz bir biçimde düzenlediklerini ifade etti. Devamında ise Boğaziçi Direnişi’ne değinerek şunları vurguladı:

“Derslerden çok Melih Bulu diye daha önce adını sanını bilmediğim bir tane adamı düşündüm bu süreçte. Ama kayyuma karşı direniş süreci bana çok şey öğretti”

Direnişin birçok kazanım sağladığını ve 9 aydır birlikte direnerek ülkede hala umut etmeye değer bir şeylerin olduğunu gördüklerini dile getirerek şunları söyledi:

“Ayrıca ben Boğaziçi mezunu olmanın yanında artık bir direnişin de mezunuyum. Okul yönetiminin beceremediğini yapıp 154.'sünün kayyumsuz gerçekleştirdiğimiz bu törenin bir parçası olmanın da gururunu yaşıyorum.” Direniş boyunca yaşadıkları tüm baskı ve tutuklama saldırılarına rağmen yılmadan ve başlarını bir kez olsun eğmeden direnen tüm arkadaşlarına teşekkür ederek son olarak şunları ifade etti: “Kayyumsuz, özgür ve özerk akademinin hayal olmadığı günlerde görüşmek üzere.”

Ardından söz alan Doruk Tunaoğlu, haziran ortasında mezuniyet için ilk toplantılarını yaptıklarında, orada kayyuma sırt dönmenin yeterli olmadığını konuştuklarını ifade etti. Devamında şunları ifade etti:

“O mezuniyete gitmek bile istemiyorduk. Orayı terk edip kendi mezuniyetimize geçmek istiyorduk. Melih diye birisi vardı o zaman, Naci de yardımcısıydı. Hak ettiğimiz mezuniyeti almak istiyorduk. Melih'i nasıl protesto edeceğimiz vardı aklımızda. Kısmet değilmiş, Melih’in fişini erken çektiler. Alternatif mezuniyeti düşlerken, kendimizi gerçek mezuniyeti yaparken bulduk. Artısıyla eksisiyle hak ettiğimiz mezuniyete ulaştık.”

“Boğaziçi ve öğrencilerimiz pes etmiyor, etmeyecek!”

Mezunların konuşmasının ardından sözü Boğaziçi akademisyenlerinden Prof. Sumru Özsoy aldı. Kendi mezuniyetinin 50. Yılı olduğunu ifade ederek, Boğaziçi Üniversitesi’nin aldığı geleneği, devam ettirdiğini vurguladı. Devamında, Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrencilere destek vererek, öğrencilerin kendilerini ifade etme, sorgulama, araştırma ve sürekli soru sorma geleneğini devam ettirdiğini ve ettireceğini söyledi. Son olarak, “Pes etmiyor öğrencilerimiz pes etmeyecek Boğaziçi Üniversitesi” ifadelerini kullandı.

 “Sarayların çevresine çöreklenen kayyumlar değil sizin gibi hayır cesaretini gösterenler tarih yazacaklar”

Ardından, kayyum Rektör Melih Bulu tarafından görevine son verilen akademisyen Can Candan söz aldı. Candan, 3 Ocak gününden beri direndiklerini ve üniversitelerinin ilkelerine sahip çıkmaya çalıştıklarını vurguladı. Devamında şunları ifade etti:

“Bu direniş hepimiz için müthiş bir öğrenme süreci oldu ve olmakta. Tüm farklılıklarımıza rağmen birlikte durabilmeyi öğreniyoruz ve Türkiye'de de birçok insana ilham veriyoruz. Diplomanızdaki imzayı kafaya takmayın sakın. Unutmayın, siz o diplomayı hak ettiniz ve o diplomayı size biz verdik.”

Devamında ise, yaz okulunda ders vermesi engellenen Feyzi Erçin söz aldı. Yaşadıkları haksızlıkların ilk olmadığını ifade ederek, “Sarayların çevresine çöreklenen kayyumlar değil sizin gibi hayır cesaretini gösterenler tarih yazacaklar” dedi.

Akademisyen Ayfer Bartu Candan ise şunları ifade etti:

“2 Ocak'tan itibaren kayyumu kabul etmedik, direndik ve direniyoruz. Kayyuma kayyum demeye devam edeceğiz. Bu üniversiteyi bedeli ne olursa olsun savunacağız, boyun eğmeyeceğiz.”

Devamında ise önceki senelerde mezun olan ve yeni mezun olan Boğaziçililer söz aldı. Yaptıkları konuşmalarda, tepeden inenlere karşı her zaman mücadele ettikleri, haksızlıklara ve şiddete karşı savundukları fikirler, inandıkları doğrular için direndikleri ve ancak birlikte güçlü oldukları vurgulandı.

Konuşmaların ardından diploma törenine geçildi. Daha sonra yapılan kep fırlatma geleneğinin ardından düzenlenen konser ile alternatif mezuniyet töreni sona erdi. Güney Kampüs’te düzenlenen mezuniyet törenine 450 mezun, 700’e yakın mezun yakını ve üniversitenin akademisyenleri katıldı.