Boğaziçi Üniversitesi’nde 158. gün

Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenler Rektörlüğe 158. kez sırtlarını döndü. Akademisyenler atanmış rektör Naci İnci’nin ve Melih Bulu döneminde kadrolaşmış olan tüm ekibinin istifasını" istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ağustos 2021
  • 21:20

Boğaziçi Üniversitesi’nde aylar süren “Özerk-demokratik üniversite” mücadelesi sonrasında Melih Bulu görevden alındı. Yerine ise Naci İnci kayyım rektör olarak atandı. Boğaziçili akademisyenler, saray rejiminin şefi Erdoğan tarafından üniversiteye “kayyım” rektör atamalarını ve meslektaşlarının işten çıkarılmasını protesto etmek için 158’inci kez rektörlük binasına sırtını döndü. 

Akademisyenler yaptıkları açıklamada, üniversiteye hala basının alınmadığına, üniversite etrafında polisin ağır silahlarla devriye gezdiğine, her köşesinin kameralarla, özel güvenlik güçleri ve sivil polislerce denetlenmeye çalışıldığına vurgu yaptı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Üniversite mensuplarının tercih ve iradelerini yok sayan bu atama, bir hatanın tekrarından öte üniversitelerin özerkliğine karşı köklü bir husumetin açık ifadesidir. Naci İnci, Melih Bulu dönemindeki rektör yardımcılığı ve vekilliği sürecinde yaptığı icraatları ile Boğaziçi Üniversitesi’ni yıkma planının bir faili olduğunu ispatlamıştır. İki arkadaşımızın işine son veren, Cinsel Tacizi Önleme, Eğitim ve Destek Koordinatörlüğü Ofisi koordinatörünü görevinden alan ve türlü hukuksuz uygulamanın altında imzası olan Naci İnci’nin atanması bir önceki kayyım rejiminin devam edeceğinin bir habercisidir”

Naci İnci’nin ve Melih Bulu döneminde kadrolaşmış olan tüm ekibin istifası talep edilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Yaşanan tüm zorluklara ve baskılara rağmen direnişimiz aynı kararlılık ve umutla devam edecek. Nöbetlerimiz ve diğer eylemlerimiz bugüne kadar olduğu gibi sürecek. Atanmış yönetimin tasfiye etmeye çalıştığı katılımcı yönetim kültürümüzü ve özgür akademik ortamın güvencesi olan ilkelerimizi koruyacağız. Kampüsümüzün canlı ve çoğulcu sosyal ortamı tüm bileşenlerin katkılarıyla yaşamaya devam edecek. Üniversitemizdeki tüm birim, fakülte ve enstitülerin müdür ve koordinatörleri seçimle göreve gelmelidir. Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüsü müdürleri bir an önce görevine atanmalıdır. Atanmış rektör Naci İnci’nin ve Melih Bulu döneminde kadrolaşmış olan tüm ekibinin istifasını talep ediyoruz.”