BDSP’den seminerler:

“Tarihsel çağ, tarihsel dönem ve uluslararası gelişmeler”

BDSP, İstanbul’un çeşitli bölgelerinde “Tarihsel çağ, tarihsel dönem ve uluslararası alanda güncel gelişmeler” başlığı ile seminerler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ekim 2021
  • 19:05

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, İstanbul’da yaz programı çerçevesinde farklı başlıklar altında seminerler gerçekleştirdi. Seminerlere çeşitli bölgelerden çok sayıda işçi ve emekçi katıldı. Seminerlerin sonuncusu “Tarihsel çağ, tarihsel dönem ve uluslararası alanda güncel gelişmeler” başlığı ile gerçekleştirildi. 

Yöntemsel üstünlük ve birikim

Bu başlıktaki seminerde ilk olarak yöntemsel bir tartışma yapıldı. Seminerin amacının entelektüel bir birikim veya tartışma yapmak olmadığı vurgulandı. Hedeflenenin Marksizm’in yöntemi olan tarihsel materyalizm ile dünya süreçlerine bakmak olduğu ifade edildi. Bu yanıyla da seminerin ana noktasını, olayları yorumlayabilmek, bütünlüğü içerisinde görebilmek ve ayrıntılar içinde boğulmadan olayların arkasında yatan toplumsal-tarihi koşulları anlayabilmenin önemi oluşturdu. İşçi ve emekçilerin gündelik gelişmeler karşısında tavır almasını sağlayacak olan şeyin devrimci politikalar ekseninde harekete geçirilmeleri olduğu vurgulandı. Konjonktürel ve geçici görünüm ve eğilimlerden çok temel ilişkiler, eğilimler ve bunların sonuçları üzerinden bakmanın önemi üzerinde duruldu. Sınıf devrimcilerinin bu konudaki yöntemsel üstünlüğüne ve 87’den bu yana oluşturulan birikime dikkat çekildi. 

“Bunalımlar, savaşlar ve devrimler dönemi”

Sunumda, içerisinde bulunduğumuz çağın “Emperyalizm ve proleter devrimler çağı” olduğu ifade edilerek, tarihsel dönem ve tarihsel çağ arasındaki farka değinildi. 19. yüzyıldan günümüze gelene dek emperyalizm ve proleter devrimler çağı içerisindeki farklı evrelere işaret edilerek, “insanlığın, modern tarihinin kesintisiz evriminin bugünkü yeni aşaması” tanımlandı.

Sistemin çok yönlü bunalımlar içinde olduğu vurgulanan sunumda Lenin’in tanımladığı emperyalizm çağının üç önemli çelişkisi şu şekilde sıralandı: 1) Emek- sermaye çelişkisi, 2) Emperyalizm ile halklar arasındaki çelişki, 3) Emperyalistlerin kendi arasındaki çelişki.

Emperyalizm çağının üç temel çelişki alanı üzerinden tarihsel bir anlatım yapıldıktan sonra, bunların güncel yansımalarına değinildi.

Güncel gelişmeler ve devrime hazırlık

Seminerde emek-sermaye çelişkisi ekonomik kriz ve gelişen sınıf mücadeleleri üzerinden ele alındı. Türkiye’den Güney Kore’ye, Hindistan’dan Afrika’ya değin süren sınıf mücadeleleri örneklendirildi. Emperyalizm ile halklar arasındaki çelişkinin ve emperyalistlerin kendi aralarındaki çelişkilerin bugün geldiği boyut üzerine tartışmalar yürütüldü. Hegemonya krizi üzerinden giderek tırmanan güç mücadeleleri, ABD hegemonyasının sarsılması, Çin ve Rusya’ya karşı oluşturulmaya çalışılan anlaşma ve paktlar, AUKUS, QUAD, ŞİÖ vb. gibi oluşumlar üzerinde duruldu. Artan militarizm, savaş ve saldırganlığa vurgu yapılarak, Ortadoğu, Suriye, Afganistan, Kafkasya bölgeleri özgülünde tartışmalar yürütüldü. Emperyalist, kapitalist sistemin yapısal tıkanıklıklarına işaret edildi ve bu tür tıkanıklıkların ancak savaşlarla aşılabildiği vurgulandı. 

“Bunalımlar, savaşlar ve devrimler dönemi” vurgusu yapılırken, devrimlerin kendiliğinden gelmeyeceği, dönem içerisinde gelişen süreçlerle örneklendi. Devrimci partinin varlığı, sınıf mücadelelerinin düzeyi üzerinden devrimler sürecine hazırlığın çok yönlü önemi üzerinde duruldu. İşçi sınıfının, emekçilerin ve ezilen halkların mücadelelerinin devrimci bir kanala akıtılabilmesinin, devrimci bir program ve önderliğe kavuşabilmesinin önemi vurgulandı. 

Görev ve sorumluluklar üzerinde duruldu ve seminer konuları kapsamında, farklı güncel olaylardan yapılan katkı ile zenginleşen verimli tartışmalar yürütüldü. Bu çerçevede, emperyalist dünyada gelişen Almanya gerçeği, Libya süreci, Mısır-Tunus halk hareketleri, Suriye’deki güncel tablo, Çin Devrimi’ndeki zorunlu durumlar, Ekim Devrimi, Alman Kasım Devrimi, emek-sermaye çelişkisi üzerinden gelişen kapitalizmde spekülatif sermayenin güncel hali vb. gibi bazı ek konular da ele alındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul