Esenyurt’ta gerçekleştirilen sunumun konusu; İlkel Topluluk, Köleci Toplum ve Feodal Toplum’da üretici güçler ve üretim ilişkilerinin gelişimi ile insanın ve toplumun evriminin tarihsel süreç içinde değişimi ve gelişimi oldu. Toplumlar tarihini incelerken Karl Marx ve Friedrich Engels’in Komünist Manifesto’da vurguladığı “İnsanlık tarihi, sınıf savaşımları tarihidir” belirlemesi sunumun ana temasını oluşturdu.
İlk başlık olan ilkel topluluk üzerine yapılan sunumda, ilk önce “İnsan nasıl insan oldu” ve bu süreçte var olan emeğin rolü anlatıldı. Homo Sapiens ve Neandertaller arasındaki akrabalık ilişkileri, evrimsel süreç ve ilk insanlar ile doğa arasındaki savaşım, Neandertaller’in aksine hayatta kalan Homo Sapiens gensi, ateşin bulunuşu, taşların işlenmesi, hayvanların avlanması, ilk insan sürülerinin oluşması, mağaralarda yaşam, ilkel komünal ekonominin ortaya çıkışı vb. gibi toplumsal ve evrimsel süreçlerin diyalektik gelişimi anlatıldı.
Köleci toplum ise avcı-toplayıcı üretim biçiminin artık geride kaldığı, köle ekonomisinin gelişmesi, ilk kentlerin ortaya çıkışı, toplumsal sınıfların oluşmaya başlaması, toplumsal üst yapının oluşumu ve en nihayetinde devletin yapısal olarak ortaya çıkışı anlatıldı. Ortaya çıkan bu ilk devletlerde, köle ticaretinin, tarımın, hayvancılığın vb. gelişmesi, üretim araçlarını da geliştirerek ticaretin de yaygınlaşmasını sağladı. Ve yavaş yavaş binlerce yıl sürecek olan köleci toplumun temelleri atıldı.
Sunumda bütünlüklü olarak, ilkel toplulukların oluşumu, köleci toplumun ortaya çıkışı ve gelişiminin evreleri, tarihsel olgular ve bilimsel verilerin ışığında incelenirken tarihin diyalektiği rehber alınmıştır. Önümüzdeki günlerde “Feodal ve kapitalist toplum biçimleri" inceleme konusu olacak.
Kızıl Bayrak / Esenyurt