BDSP’den seminer

Sınıf hareketi ve sendikal durum!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) İstanbul’un çeşitli bölgelerinde seminerler gerçekleştiriyor. Yaz programı çerçevesinde oluşturulan seminer başlıklarının üçüncüsü “Sınıf hareketi ve sendikaların güncel tablosu” oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Ekim 2021
  • 12:55

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) İstanbul’un çeşitli bölgelerinde seminerler gerçekleştiriyor. Yaz programı çerçevesinde oluşturulan seminer başlıklarının üçüncüsü “Sınıf hareketi ve sendikaların güncel tablosu” oldu.

Farklı bölgelerde gerçekleşen seminerlerde sınıf hareketinin ve sendikaların güncel durumları üzerine sunum yapıldı. AKP iktidarının son dönemde işçi sınıfına dönük saldırıları giderek arttırdığına işaret edilen sunumda, sermayeyi korumak ve kollamak adına her türlü uygulamayı hayata geçirdiği, işçi ve emekçileri açlığa ve yoksulluğa mahkum ettiği vurgulandı.

Pandemi sürecinde ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, sözde işten atma yasağı olmasına rağmen işten atılan yüzbinlerce işçinin olması ve torba yasa ile işçi sınıfına dönük saldırıların hayata geçirilebilmesinin gerisinde sınıfın örgütsüzlüğünün, sınıf hareketinin dağınık ve parçalı halinin olduğuna dikkat çekildi. Var olan sendikaların bu saldırılar karşısında sessiz oluşu üzerinde duruldu.

Sendikal bürokrasinin işçi sınıfını nasıl kontrol altında tuttuğunun ve sınıfın hareketli süreçler yaşadığında bu hareketliliği nasıl bastırdığının altı çizildi. Sendikal bürokrasinin sınıf mücadelesi içerisinde nasıl uğursuz bir rol oynadığı, işçi ve emekçileri mücadeleye katmayarak, kendi koltuğunu sağlamak almak adına her türlü uygulamayı nasıl hayata geçirdiği, sınıf içerisinde sermayenin ajanlığını nasıl yaptığı anlatıldı. İşçi sınıfına yönelik saldırıların bu denli arttığı bir süreç olmasına rağmen, sendikaların bu kadar sessiz oluşlarının nedeninin, sendikaların başına çöreklenmiş bürokratik yapı ve anlayış olduğu belirtildi. Ayrıca kendisine devrimciyim, işçi sınıfı mücadelesi yürütüyorum diyen sol siyasetin de çok farklı bir tablosu olmadığı hatırlatıldı.

Sunum işçi sınıfına yönelik saldırılar, sendikal bürokrasinin nasıl aşılacağı ve neler yapılması gerektiği üzerine anlatımla sürdü. Mevcut durumun aşılmasının yolunun yeni Greifların ve yeni Metal Fırtınalarından geçtiğinin, sendikal bürokrasinin ancak işçi sınıfının öz örgütleri olan sendikalarına tabandan müdahale edebilmesiyle aşılacağının altı çizildi.

Son olarak, sınıfın devrimcileşmesi, siyasallaşması ve örgütlü bir şekilde hareket etmesiyle birlikte sınıfa dönük saldırıların geri püskürtüleceği ve sendikal bürokrasinin ortadan kaldırılabileceği üzerine vurgular yapılarak sunum sonlandırıldı.

Sunumun ardından katılımcılar tarafından ortak tartışmalar yürütüldü.

Kızıl Bayrak / İstanbul