Susma Platformu Ocak 2021 – Aralık 2021 raporunu yayınladı. Raporda Türkiye’de 2021’de gazetecilik, sinema, müzik, tiyatro, yayıncılık, televizyon ve internet yayınlarında nasıl bir sansür ve otosansür uygulandığını gözler önüne serildi.
Rapora göre 2021 medya kuruluşları ve gazeteciler üzerindeki baskının her koldan derinleştiği bir yıl oldu. Gazetecilere yönelik yargılamalar hız kesmeden devam etti, diğer yandan basın özgürlüğü alanı siyasi, idari ve mali mekanizmalarla daha da daraltıldı. Bu konuda nesnel tek “olumluluk” tutuklu gazeteci sayısı azaldı.
Gazeteciler üzerindeki baskının önemli bir ayağını da fiziksel engellemeler ve saldırılar oluşturdu. 2021’de ayrıca televizyon kanallarının üzerindeki baskılar, sansür ve otosansür de arttı ve televizyon ile internet yayıncılığı alanında idari cezaların yanında bol bol adli cezalar verildi. Yandaş gazeteler ise iktidarın tetikçiliğine devam etti.
Rapora göre Kanal D, Show TV, Star, FOX TV ve TV 8 başta olmak üzere kanallar, yayınlarında şiddet sahneleri bulunması, “İslami hassasiyetlerin dikkate alınmaması,” “çarpık ilişki ve diyaloglar,” “gerçek dışı iddialar” ve “genel ahlâk ve ailenin korunması ilkesine aykırılık” gerekçeleriyle RTÜK’ten para cezası aldı.
Ayrıca Basın İlam Kurumu’nun (BİK) reklam vermeyi keserek uyguladığı cezalarla sansür kurulu işlevi gördüğü vurgulandı.
Raporda 2021’de 100’den fazla müzisyenin intihar ettiği bilgisi verildi.