Barış Akademisyenleri’nden yıl dönümü açıklaması

Barış Akademisyenleri, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirisinin yıldönümünde yapılan açıklamada "Türkiye'ye barış, akademiye özgürlük gelene kadar mücadele edeceğiz” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Ocak 2023
  • 16:30

Barış Akademisyenleri, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirisinin yıldönümünde açıklama yaptı.

Bin 128 akademisyenin, sistematik hak ihlallerini eleştiren “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayarak, barış ve adalet talep ettikleri, hakikati öğrenme hakkını savundukları vurgulanan açıklamada, bildirinin kamu ile paylaşılmasının tepkileri ve tehditleri de beraberinde getirdiği ifade edildi.

Buna rağmen imzacı sayısının 2 bin 212’ye çıktığına dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Şehirlerin, kültürel birikimlerin, aidiyetlerin, insan yaşamının değersizleştirildiği bir yıkım sürecine itirazımızı dile getirdik. Bizim barış çağrımıza ise hak ihlalleri ile yanıt verildi. Kimilerimiz gözaltına alındı, tutuklandı, tehdit edildi, yaşadığı şehri terk etmeye zorlandı. Diğerlerimiz hakkında disiplin soruşturmaları ve adli soruşturmalar açıldı, yetmedi sosyal güvenlik kayıtlarına düşülen şerhlerle başka işlerde çalışmamız bile engellendi. Coğrafyamızın trajedileri haline gelmiş sürgün, ölüm, kan banyosu tehditleri, hapis ve yoksulluktan biz de payımıza düşeni aldık. Oysa aradan geçen onca yıla rağmen imzalarımızın çıkış noktası haklılığını koruyorken, bugün 2016’da savunduğumuz ilkeler hâlâ savunulmayı hak ediyor”

Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasına da değinilen “İçişleri Bakanı tarafından isimleri verilerek hedef gösterilen barış imzacısı arkadaşlarımızın ve Şebnem Korur Fincancı’nın yanında olduğumuzu teyit ediyoruz” denildi.

Açıklamaya imza atan kurumlar:

BİRARADA Bilim, Sanat, Eğitim, Araştırma ve Dayanışma Derneği

Ankara Dayanışma Akademisi

Eskişehir Okulu

İnsan Hakları Okulu

İzmir Dayanışma Akademisi

Kampüssüzler

Kocaeli Dayanışma Akademisi

Kültürhane BAK-Almanya Derneği

Türkiye’deki Barış Akademisyenleri ve Hak Savunucuları ile Dayanışma Derneği-Fransa (SUP-DDHT)