ATO İnsan Hakları Komisyonu, ÇHD Ankara Şube, ÖHD Ankara Şube, İHD Ankara Şube, SES Ankara Şube ve TİHV'nin ortak yaptığı basın açıklamasında “Adil yargılanma hakkı tanınsın, Aytaç Ünsal yaşasın!” denildi. Sonrasında kurumlar tarafından Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne dilekçe verildi.
Ankara Tabip Odası tarafından sosyal medya üzerinden yapılan canlı yayında, Aytaç Ünsal'ın zorla tutulduğu hastanede koşullarının ağırlığından kaynaklı kritik evreyi de geçtiği belirtildi. Açıklamanın devamında Aytaç Ünsal’ın zorla müdahale tehdidine işaret edilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Sağlık hakkı, kişinin kendisi ve bedeni hakkında özgürce karar alabilmesi ve hekimin de kişinin almış olduğu bu karara saygı göstermesiyle korunabilir. Açlık grevi ya da farklı nedenlerle kişinin özerk kararlarına uyulmaması, aksi yönde müdahalelerde bulunulması, bu hakkın ortadan kaldırılması anlamına gelecektir.
Zorla müdahale, uygulama sırasında kullanılan yöntemler; kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını bozmakta, yaşama ve sağlık hakkını ortadan kaldırmaktadır. Kaldı ki Türkiye’de ve dünyada doğrudan zorla müdahale kapsamındaki girişimler sonucu insanların yaşamını yitirdiği ya da sağlıklarının zarar gördüğü durumlara çokça tanık olunmuştur. Hekimler tüm bu nedenlerle zorla müdahalenin aslında yaşamı kurtarmadığını, aksine yaşam hakkını tehdit ettiğini, hekimle hastası arasında var olan tüm ilişki ve diyalog olanaklarını tükettiğini, açlık grevi yapan kişinin belki de hayata tutunduğu son bağı kopardığının farkında olmalıdırlar.”
“Aytaç Ünsal’ın talebine cevap verin!”
Açlık grevlerinin; özgürlüğünden yoksun bırakılan mahpusların yaşanan sorunlar nedeniyle taleplerinin siyasi iktidarlar tarafından dikkate alınmadığı, diğer yöntemlerin sonuçsuz kaldığı durumlarda, kamuoyunun dikkatini çekerek olanlardan haberdar olmalarını sağlamayı amaçladığı vurgulayarak esas olarak sonuç almanın önemi ifade edildi. “Bizler, sağlık emekçileri ve insan hakları savunucuları olarak Aytaç Ünsal’ın ‘Adil Yargılanma’ talebine bu bağlamda yaklaşıyoruz” denilen açıklama Aytaç Ünsal’ın taleplerinin kabul edilmesi çağrısıyla şu ifadelerle son buldu:
“Yetkilileri bir kez daha bu talebe cevap olmaya çağırıyoruz. Ebru Timtik bu yıl içinde açlık grevi sonucunda yaşamını yitiren dördüncü kişidir. Taleplerine baktığımızda ise benzer olduğunu görüyoruz. Adalet, özgürlük gibi demokrasinin bel kemiği olan öğeler talebiyle başlatılan ve yaşamın sona ermesi ile sonuçlanan açlık grevleri, bizlere yaşadığımız ülkedeki 'Adalet' krizini gösteriyor.Bizler biliyoruz ki Ebru ve Aytaç’ın Adil Yargılanma talepleri toplumun tüm kesimlerine ulaşıp, tüm dünyada sesini duyurmuştur. Bizlere düşen Aytaç Ünsal’ı yaşatmaktır ve bu kez Aytaç’ın yaşaması için haykırıyoruz: Adil yargılanma hakkı sağlansın, Aytaç Ünsal yaşasın!”
Ayrıca, Yargıtay'ın bu hafta esasa ilişkin karar vereceğini belirten hukuk kurumları, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne dilekçe verdiler. Dilekçeyle çağrı yapan kurumlar arasında Adalet için Mücadele, ÇHD Ankara Şube, Demokrasi için Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, ÖHD Ankara Şube Toplumsal Hukuk yer aldı.