“Ebru’ya verdiğimiz sözü tutalım, Aytaç yaşasın!”

Aytaç Ünsal’ın zorla tutulduğu hastane önünde yapılan eylemde, avukatlara dönük tehditler ve hukuksuzluklar teşhir edilerek Ünsal’ın ‘adil yargılanma’ talebinin kabul edilmesi istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Eylül 2020
  • 20:51

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu Aytaç Ünsal'ın zorla tutulduğu Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi önünde açıklama yaptı.

İlk olarak sözü refakatçisi anne Nermin Ünsal aldı. Ünsal konuşmasında Aytaç'ın durumunun ağırlaştığını ve iktidardan bir şey talep etmediklerini duyurdu. “Biz adalet dilenmiyoruz, Yargıtay harekete geçsin. Aytaç'ın da Ebru gibi ölmesini mi bekliyorsunuz?” diye sordu.

Ardından okunan basın metninde Ebru Timtik’in ölümünden sorumlu olanların suçlarını bastırmak için iftiralar attıkları ifade edilerek şöyle denildi:

“238 gün ölümünü izleyenler ve yargılamada yaptıkları adaletsizliklerle, hukuksuzluklarla Ebru Timtik’in ölümüne neden olanlar şimdi de avukatlık mesleğine yönelik yeni saldırı planları yapıyor. Avukatlık mesleğini ‘askerlikle’, ‘polislikle’ eş tutmaya çalışıyorlar. Askerler polisler bu halka karşı hangi suçları işliyorsa, avukatlar da öyle olsun halkın yanında yer almasın, halkın haklarını savunmasın istiyorlar. Ayrıca halkın yanında yer alan avukatları, teröristlikle suçlamaktan bile çekinmiyorlar. ‘Masumiyet karinesi’, ‘adil yargılanma hakkı’ bu ülkede artık tamamen bitmiştir. Bu sözler somut olarak bunu göstermektedir. Avukatın savunduğu ‘terörist’, avukat onu savunduğu için avukat da ‘terörist’... Bu bakış açısı engizisyon mahkemelerinin bakış açısıdır. Ayrıca siyasi iktidarın başı olan kişi avukatlık mesleğine dönük bu suçlama niteliğindeki sözleri söyledikten sonra ‘avukatlıkta ihraç konusu’ tartışılmalı diyor. Bunu da Avukat Ebru Timtik’in ölümü ve meslektaşına sahip çıkan avukatlar üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Ne yapsanız da Avukat Ebru Timtik’in bizlere miras bıraktığı avukatlık geleneğini, Halit Çelenklerden bu yana devam eden bu onurlu geleneği bitiremeyeceksiniz.”

Açıklamanın devamında “Beştepe’de avukatlık mesleğine saldırı niteliğinde söylenen sözler karşısında Yargıtay üyeleri, orada bulunan yargıçlar ve Metin Feyzioğlu alkışlıyor. Bu davranış Türkiye’de bir avukatın neden ölümüne neden olduklarını açıkça ortaya koymaktadır. Bu ülkede yargıçlar artık mesleki niteliklerini tamamen kaybetmişler ve ‘insanları infaz eden’ birer memura dönüşmüştür. Mücadelemiz buna karşıdır. Adil yargılanma hakkı sağlansın diyedir” denildi.

Avukat Aytaç Ünsal ölüm orucu eylemine tam 213 gündür devam ettiği ifade edilerek 30 Temmuz

2020 tarihinden bu yana Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde zorla tutulduğu vurgulandı. Yapılan hukuksuzluğa karşı AİHM’ne başvurularda bulunduklarını ancak AİHM’in AKP hükümetine desteğini gösterdiği belirtilerek açıklama sonlandırıldı.