“Göçmenlerin yanındayız!”

Kayseri’de göçmenlere yönelik ırkçı saldırılara ilişkin açıklama yapan ÇHD, İHD ve Göçmen Sendikası Girişimi “Göçmenlerin yanındayız!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Temmuz 2024
  • 16:35

Kayseri’de çocuk istismarı gerekçe gösterilerek Suriyeli göçmenlere saldırı organize edildi.

ÇHD, İHD ve Göçmen Sendikası Girişimi yaptıkları açıklamalarla saldırıya tepki gösterdi.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin “Göçmenlerin yanındayız!” başlıklı açıklaması şu şekilde:

“Çocukların, kadınların, hayvanların, işçilerin her geçen gün büyüyen tehditlerle karşı karşıya kalmasının sebebi devletin sermayeden yana, gerici ve ırkçı politikalar üretmesidir. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen, cezasızlıkla ödüllendirilen bu düzenin, faturayı ezilenlere kesmesini kabul etmiyoruz. Birlikte onurlu bir yaşam mümkündür. Hesabı gerçek sorumlulardan soracağız.

Kayseri'de yaşanan olaylarda zarar gören ve derneğimize ulaşacak olan göçmenlerle mesleğimizin tüm imkanları ile dayanışma içinde olacağımızı duyururuz. Göçmenlerin Yanındayız!”

Göçmen Sendikası Girişimi şunları ifade etti:

“Kayseri’de dün akşam Suriyelilere yönelik yapılan organize saldırının sorumlusu siyasi iktidardır. Devletin yol verdiği, Valisiyle, emniyetiyle körüklediği bu saldırıya karşı göçmenlerin yanındayız. Birlikte onurlu yaşamakta ısrar edeceğiz.”

İHD- Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon şunları ifade etti:

“Dün gece Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara uğradığı iddiasıyla başlayan olaylar sonucunda, birçok Suriyeli'ye ait araç ve işyeri nefret söylemleri ve küfürler eşliğinde yağmalanıp yakılmıştır.

Suriyelilere, Türk olmadıkları için "Ne mutlu Türküm diyene" sloganları atarak korku dolu anlar yaşatılmıştır. Olay yerine gelen Emniyet Müdürü, ırkçı kalabalığı, mağdur çocuğun Türk olmadığını belirterek durdurmaya çalışmıştır. Bu coğrafyada hukuki koruma altında yaşayan Suriyelilerin mal ve mülklerinin yakılması ve yağmalanması asla kabul edilemez; bunu "Türk üstünlükçü ırkçılık" olarak değerlendiriyoruz. Saldırıların ardından ne valilik ne içişleri bakanlığı ne de emniyet müdürlüğü bu saldırıları kınamıştır. Ana muhalefet partisinin de sığınmacıları hedef alan açıklamalarını da çok tehlikeli ve sorunlu buluyoruz. Arabaları ve işyerleri yakılan Suriyelilerin ekonomik zararları bir an önce tazmin edilmeli, saldırılara katılan failler ise derhal gözaltına alınarak hukuki süreç başlatılmalı ve yargılanmalıdır."