Amedspor’a destek eylemleri

Bursa deplasmanında ırkçı saldırıya uğrayan Amedspor’a destek eylemleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Mart 2023
  • 08:50

Bursa deplasmanında ırkçı saldırıya uğrayan Amedspor’a destek eylemleri gerçekleştirildi. 

Destek eylemlerinin yanı sıra, ırkçı saldırıya dair suç duyurusunda bulunuldu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Urfa’da HDP Gençlik Meclisi üyeleri ve Urfa Direniş Taraftar Grubu ırkçı saldırıyı Bahçelievler Mahallesi’nde yürüyüşle protesto etti. Gençler, yürüyüşte “Urfa Amed omuz omuza!” sloganlarıyla dayanışma mesajı verdi.

*** 

Hakkari Yüksekova’da gençler, “Irkçılığa karşı Amedspor’un yanındayız!” pankartı açarak, çarşı merkezinde yürüyüş yaptı. Yürüyüş esnasında, polisler kitleyi “eylem ve etkinlik yasağını” gerekçe göstererek engellemek istedi. Gençler, “Amedspor yalnız değildir!” sloganlarıyla polis engelini aşarak tekrar yürüyüşe geçti. Bunun üzerine polisler gençleri ablukaya alarak, çevrede bulunanlara ve kitleye biber gazıyla saldırıda bulundu. Saldırı sonrası iki genç gözaltına alındı.

Amedspor’a yönelik ırkçı saldırıyı protesto eden HDP Hakkari İl Örgütü parti binası önünde basın açıklaması düzenledi. 

***

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri de Amedspor’a yönelik ırkçı saldırıya ilişkin Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. 

***

HDP İzmir İl Örgütü, Konak iskelesinde basın açıklaması düzenledi. "Irkçılığa, şovenizme geçit vermeyeceğiz!" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

"Amedsporlu futbolcular şahsında Kürt halkına karşı örgütlenen ırkçı slogan ve küfürler yetmemiş olacak ki, örneğine az rastlanır bir rezillik olarak, Kürt sivillerin kaçırılıp katledilmesiyle bilinen Beyaz Toros ve de JİTEM tetikçilerinden 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın pankartları, adına futbol denilen bu müsabakaya damgasını vurmuş oldu." 

Açıklamanın devamında ırkçı saldırı protesto edildi.

***

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adıyaman, Diytarbakır, Batman, Dersim Hakkari, Mardin, Urfa ve Van İl Koordinasyon Kurulları Amedspor’a dönük ırkçı saldırıya karşın Petrol İş Batman Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Irkçı saldırı yapanlar hakkında suç duyuruları

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi Eşbaşkanı Muharrem Şahin, önceki gün Bursa deplasmanında Amedspor ekibine yönelik organize ırkçı saldırılarda bulunanlar hakkında 8 ayrı suçtan savcılığa başvurdu. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilen suç duyurusu dilekçesinde, saldırganların “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama”, “suçu ve suçluyu övme”, “tehdit”, “görevi kötüye kullanma”, “genel güvenliği kasten tehlikeye sokma”, “hakaret”, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten yaralama” suçunu işledikleri belirtiliyor. 

***

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Bursa’da Amedspor’a yönelik yapılan ırkçı saldırılara ilişkin sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Bursa Valisi ve yardımcıları, Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, maçta görev alan polisler, özel güvenlik personelleri, Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri, Bursaspor yöneticileri, oyuncular ve görevli hakemler hakkında yapılan suç duyurusunda “6222 Sayılı Kanunda düzenlenen, tehdit, hakaret, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, kasten yaralama, genel güvenliğin tehlikeye sokulması, görevi kötüye kullanma ve savcılıkça re'sen tespit edilecek diğer suçlar” bakımından işlem yapılması istendi.