Amedspor futbolcularına saldırı

Diyarbakır Barosu, Amedspor futbolcularına yönelik Bursa’da ırkçı saldırı gerçekleştiren taraftarlar ve önlem almayan polis hakkında suç duyurusunda bulundu. Amedspor'a maç öncesi sahada da saldırı oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Mart 2023
  • 15:00

Diyarbakır Barosu, Bursaspor deplasmanı için Bursa’ya giden Amedsporlu futbolcuların kaldığı otele giderek onlara küfür, tehdit ve hakaretlerde bulunan bir grup Bursa taraftarıyla buna karşı önlem almayan polis hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Hükümet istifa sloganına kin kusan iktidar, ırkçı saldırıları izledi

Bursaspor’un Timsah Arena Stadı’nda başlayacak olan karşılama öncesi stada giren faşist taraftarlar pankart ve sloganlarıyla ırkçılığa devam ettiler. Maçın başlamasına dakikalar kala polisin seyirci kaldığı ırkçı saldırılar fiziki saldırılara döndü. Bursaspor taraftarı Amedsporlu futbolcuları hedef alarak sahaya cisimler attı.

Depremin ardından tribünlerde taraftarın “hükümet istifa” sloganı karşısında AKP-MHP iktidarı her düzeyde kin kustu. Futbola siyaset karıştırmayalım diyen yandaş eski futbolcularda oldu, açıkça taraftarı tehdit eden bakanlarda. Fenerbahçe taraftarını “mesaimizi böldürmeyin” diye tehdit eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ırkçı taraftarın saldırılarını izleyen polise, soruşturma açılacağını söyledi. Ama sahaya ırkçı taraftardan yaşamı tehdit eden cisimler yağarken ne maçın hakemi, ne Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) maçı ertelemedi.

En hafif ifadeyle saldırıyı izleyen polis, maç bitiminde saldırıya ortak oldu. Soyunma odasındaki saldırıyı Amedspor Kulübü şu ifadelerle duyurdu:

“Maç sonunda soyunma odası koridorlarında Bursaspor Özel Güvenlik Amiri, Kulüp Güvenlik Sorumlusu, kulüp personelleri ve emniyet görevlileri tarafından futbolcularımıza fiziki saldırı gerçekleşti.”

14 barodan ırkçı saldırıya tepki

14 Baro ırkçı saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Amed, Hakkâri, Kars, Mardin, Muş, Sêrt, Urfa, Şırnak ve Van barolarının ortak açıklamasında ırkçı saldırıların Amedspor kafilesinin kaldığı otel önünde başladığına işaret edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün oynanan müsabaka esnasında da tribünlerde ırkçı taraftar grupları tarafından aynı nefret saldırıları devam etmiş, tribünlerde Kürtlere yönelik işlenen yoğun cinayetlerin faili olan JİTEM’cilerin posterleri ile 90’lı yıllarda gerçekleştirilen faili meçhul cinayetlerin ve zorla kaybettirilmelerin sembolü olan beyaz torosların pankartı açılmıştır. Bu saldırılar, içeriğinden de anlaşıldığı üzere sadece Amedspor’a karşı değil, Amedspor temsiliyetinde başta Kürt halkı olmak üzere tüm toplumsal kesimlere karşı işlenmiştir.”

Saldırıların nefret saldırıları olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Nefret saldırılarına maruz kalan Amedspor ile dayanışma içerisinde olduğumuzu, yetkililerin her türlü ırkçı ve ayrımcı yaklaşım ile nefret söylemine karşı önleyici tedbir almasını, toplumsal barışı zehirleyen bu fiillere karşı etkin bir soruşturmanın yürütülerek ihmali olan sorumlular ile faillerin cezalandırılmasını talep ediyoruz.”