Amedspor’a yönelik ırkçı saldırıya tepkiler

Bursa Barosu ve İHD İstanbul Şubesi yazılı açıklama yaparak, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ile Amedspor taraftar grupları ise basın toplantısıyla Amedspor’a yönelik ırkçı saldırıya tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mart 2023
  • 19:30

Bursa Barosu ve İHD İstanbul Şubesi yazılı açıklama yaparak, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ile Amedspor taraftar grupları ise basın toplantısıyla Amedspor’a yönelik ırkçı saldırıya tepki gösterdi.

Bursa Barosu, maç öncesi savcılığa yaptıkları başvuruya “gerekli önlemler alındı” yanıtı aldıklarını belirterek ırkçı saldırının ırkçı saldırının devlet kontrolü altında gerçekleştiğini ifşa etti.

Bursa Barosu’nun açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı:

“Tüm bunlara rağmen Bursa’mızı ve Bursaspor’umuzu temsil etmeyen kişilerce, stada 90’lı yılların karanlık faili meçhul cinayetlerine gönderme yapan afişler açılmıştır. Ülkemizde yaşanan deprem afeti nedeniyle milletimizin kenetlenmeye en çok ihtiyacı olan bugünlerde, deprem bölgesinden gelen misafir bir takıma münferit kişilerce gerçekleştirilmiş bu tür eylemlerin karşında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bursa Barosu Başkanlığı olarak hiçbir şartta, bu nitelikteki davranışları kabul etmediğimizi, depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız günlerde yapılan bu provaksyonları ve şiddet eylemlerini kınadığımızı belirtiyor, durumun yasal takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.”

İHD: Saldırının sorumluları cezalandırılsın

İHD İstanbul Şubesi yazılı açıklamada ırkçı saldırı kınandı. Açıklamanın devamında ise şu ifadele kullanıldı:

“Irkçı saldırıların önlenmesi için öncelikle;

- Irkçı nefret saldırılarının her kademedeki sorumluları hakkında etkin soruşturmalar yürütülmeli ve cezasızlık uygulamasına son verilmelidir.

-  Ülkeyi yönetenler ve topluma önderlik edenler ırkçı nefret söylemlerinden vazgeçmelidir.

- Irkçılıkla ve ırk ayrımcılığıyla mücadelede hayati önem taşıyan ve Türkiye’nin 2001 yılında imzaladığı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ayrımcılık yasağını düzenleyen 12 No’lu protokolü onaylanıp uygulamaya geçirilmelidir.

- Anayasanın 10. Maddesi ve TCK 122. Maddesi kapsamı ayrımcılığa ve nefret saldırılarına maruz kalanları içerecek şekilde genişletilmeli ve iç hukuk ilgili uluslararası mevzuata uygun hale getirilmelidir.”

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ile Amedspor taraftar gruplarından destek

Diyarbakır’da deprem nedeniyle oluşturulan ve 80'i aşkın sivil toplum örgütünü bünyesinde barındıran Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ile Amedspor taraftar grupları düzenledikleri basın toplantısında Amedspor’a desteklerini açıkladılar.

Bursaspor deplasmanına giden ve Bursa’ya ayak bastıkları andan başlayarak maç bitimine kadar ırkçı saldırıların hedefi olan Amedspor’a destek vermek için Şehmuz Özer Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında ilk sözü Amedspor İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal aldı. Amedspor’un deprem sonrası çıktığı ilk maç olduğunu hatırlatan Baysal “Bu yaşananların içerisinde, sadece Bursa’da yaşayan o taraftar kitlesinin olduğunu düşünmüyoruz. Uzun yıllardır takımlarımız, bu olaylara maruz bırakılıyor. Amedspor ve bölge takımlarımız ötekileştirecek ve ayrıştıracak takımlar değildir. Bunu tüm siyasi bileşenlerin, devlet bürokrasisinde çalışanların, spor kamuoyunun çok net bilmesi gerekir” dedi.

Açıklamayı yapan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren şunları söyledi:

 “Başta kentimiz olmak üzere Amedspor’a gönül vermiş herkesi kulübün logosunu 24 saat süresince sosyal medya hesapları profil resimlerinde kullanmaya ve bir hafta boyunca flamaları araç, ev ve iş yerlerine asmaya davet ediyoruz.”