Tayyip Erdoğan’ın 2008 yılında sarf ettiği “Her ile bir üniversite” sözlerinin ardından apartman üniversite anlayışını yaygınlaştıran ve eğitimi ticarileştiren AKP hükümeti son yılların en büyük diplomalı işsizler ordusunun da yaratıcısı oldu. Koronavirüs sürecinde artan işsizlik ile birlikte mezun sayısıyla istihdam edilenler arasında uçurum oluşmaya başladı. Fakat tüm bu sorunlara rağmen “tabela üniversiteleri” kurulmaya devam ediyor. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 13 üniversite bünyesinde yeni fakülte ve enstitü kuruldu.
Karara göre, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Ankara Üniversitesi’ne bağlı Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlı Gerede Uygulamalı Bilimler Fakültesi, İstanbul Okan Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kırklareli Üniversitesi‘ne bağlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne bağlı Ereğli Ziraat Fakültesi ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kuruldu.
Üsküdar Üniversitesi‘ne bağlı Diş Hekimliği Fakültesi, Yozgat Bozok Üniversitesi’ne bağlı Diş Hekimliği Fakültesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi‘ne bağlı Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Marmara Üniversitesi‘ne bağlı Mimarlık ve Tasarım Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı İzmir, Trabzon, Bursa Tıp fakülteleri ile Bilecik Şeyh Edebali bağlı tıp fakültesi kuruldu.
Üniversitenin hiçbir bileşenine sorulmadan ve danışılmadan alınan tepeden inme bu kararlar sermaye devletinin, yükseköğretimde bilimsel, nitelikli eğitim hedefinde olmadığının bir göstergesidir.
Ayrıca yine karar göre bazı enstitü, yüksekokullar ve fakülteler kapatıldı. Karar kapsamında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne bağlı Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ile Bilişim enstitüleri, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlı Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, İstanbul Okan Üniversitesi’ne bağlı Fen ve Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler enstitüleri kapatıldı.
Kırklareli Üniversitesi’ne bağlı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlı Su Ürünleri Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne bağlı Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne bağlı Eğitim, Fen ve Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler enstitüleri, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne bağlı Yalvaç Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile Kadir Has Üniversitesi’ne bağlı Uygulamalı Bilimler Fakültesinin kapatılması kararlaştırıldı.
Alınan bu kararlar binlerce öğrenci, öğretim görevlisi ve emekçinin de mağdur edildiği anlamına gelmektedir. Kararlar alınırken kapatılan ya da açılan bu kurumların gerekliliği ya da gereksizliğine dair hiçbir gerekçe sunulmamıştır.
Pandemi sürecini fırsata çeviren AKP, üniversiteleri sermayenin arka bahçesi haline getirme ve kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirme girişimlerine hız verdi. Geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanlığı kararıyla, içerisinde Hacettepe gibi köklü üniversitelerin de bulunduğu 6 üniversiteye rektör ataması gerçekleştirilmişti. Sonrasında ise rektör olarak atanan 6 kişinin, endeksli dergilerdeki toplam makale sayısının 3, dört yeni atanan rektörün ise hiç yayınlanmış makalesinin bulunmadığı ortaya çıkmıştı.