Akbelen'de jandarma saldırısı

Akbelen Direnişi’nin 6’ncı gününde jandarma saldırısı sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Temmuz 2023
  • 10:30

Akbelen Direnişi 6’ncı gününde sürüyor. Sabahın erken saatlerinde nöbet alanı jandarma ablukasına alındı. Ağaç kesimi de sabah saatlerinde başladı. Şehir dışından Akbelen’e gidenler keyfi olarak yollarda engellendi. Çanakkale’den Akbelen’e gidenler, araçlarının engellenmesi üzerine yürüyüşe başladı.

Nöbet alanında jandarmanın saldırısı sonucu bir kadın kafa travması geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. Saldırı sırasında baygınlık geçirenler olurken bir kişinin parmakları kırıldı.

Avukat İsmail Hakkı Atal, jandarma saldırısına karşı anayasal hakları hatırlattı. Atal da gözaltına alındı.

Milas-Ören yolu kapatıldı

Direnenler “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz!” sloganıyla Milas-Ören karayolunu ulaşıma kapattı. Tazyikli su ve biber gazı ile saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Nöbet alanında bekleyiş sürüyor

Nöbet alanında abluka devam ediyor. Abluka altında bulunan direnişçiler forum yaptı. Tüm milletvekillerine yapılan çağrıda “Hepinizi Akbelen’e bekliyoruz” denildi. Yolların açılması ve ablukanın kaldırılması talep edildi. 

Gözaltına alınanların gözaltı işlemi yapılmadan jandarma tarafından alıkonulduğu belirtildi. 

Nöbet alanına dayanışma için gelişler gün boyu sürdü. Girişte uygulanan kimlik dayatmasına tepki gösterenlere jandarma bir kez daha saldırdı. MUÇEP sözcüsü Haluk Özsoy’un da aralarında olduğu 4 kişi daha gözaltına alındı.

Öte yandan nöbet alanına sanatçı Zülfü Livaneli dayanışma ziyaretinde bulundu. Praksis Müzik Topluluğu’nun da katılımı ile direniş alanında şarkılarla ve marşlarla direniş sürdü.

Sabah saatlerinde saldırı sonrasında alıkonulan Deniz Gümüşel ile Av. İsmail Hakkı Atal, Av. Leyla Bilgen ve Esra Balbar hakkında gözaltı kararı verildi.

Akşamüstü “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz” yazılı pankartla bir kez daha yol kapatıldı ve açıklama yapıldı. Gün boyu yaşanan saldırılar aktarılarak “Yılmıyoruz, pes etmiyoruz! Topraklarımızı madene teslim etmeyeceğiz” denildi. “Her yer Akbelen her yer direniş” sloganları atıldı.

Ardından insan zinciri oluşturuldu.