Akbelen’de direnişin 5. günü

Akbelen Ormanı’nda Limak sermayesinin ağaç kesimine karşı İkizköylülerin direnişi 5. gününde sürüyor. Kesim alanına girmeye çalışanlara jandarma saldırdı ve üç kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Temmuz 2023
  • 15:00

Akbelen Ormanı’nda Limak sermayesinin ağaç kesimine karşı İkizköylülerin direnişi 5. gününde sürüyor.

Ormanda sabahın erken saatlerinden itibaren kesim ve jandarma ablukası başladı. Kesime engel olmak isteyenler ormana sokulmadı ve jandarma zoruyla dışarı atıldı.

Akbelen’de direnenlerin avukatı Arif Ali Cangı jandarmaya yönelik yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Sonuna kadar takip edeceğiz. Siyasi iktidara falan güvenmeyin, gün olur devran döner. Siz bu yurttaşın verdiği yetkiyle görev yapıyorsunuz. Yurttaş yetkisini alırsa siz o gücü kullanamazsınız. İçinizde bir köylü çocuğu yok mu, hiç mi vicdanınız sızlamıyor, bu katliama nasıl seyirci kalıyorsunuz?”

Üst araması dayatması

Öte yandan direniş alanına girenlere jandarma üst araması dayatmasında bulundu. İkizköylü Melahat Çulha üst aramasına şöyle tepki gösterdi:

Üstümü arıyorlar. Cinayet mi işledim? Ekmek aldım geldim. Buranın yerlisiyim, benden kimlik alamazsınız! Yazıklar olsun bu devlete! 60 senedir ben burada yaşıyorum. Sen nasıl benim üstümü ararsın!”

Direnişe destek vermek için İstanbul’dan yola çıkanlar da Akbelen’e ulaştı. “Akbelen için adalet” ve dövizleri ile direniş alanına gelenler alkışlarla karşılandı. Alanda sloganlarla yürüyüş yapıldı.

Direnişe jandarma saldırısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu direniş alanını ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun kesim alanına gitmemesi üzerine kitle arabanın önünü keserek “Arabaya değil barikata” sloganları attı. Eylem üzerine Kılıçdaroğlu kesim alanına gitmek zorunda kaldı.

Kılıçdaroğlu’nun ardından kesim alanına girmeye çalışan kitleye jandarma saldırdı. En az üç kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun ise arka yollardan kesim alanından çıkarıldığı aktarıldı.

Gün içerisinde direniş alanına giden CHP'li Mahmut Tanal protestolar eşliğinde alandan çıktı. CHP’li Ali Mahir Başarır da direnişçi kadınlarla tartıştı ve ardından alandan uzaklaştı.