İşçi sınıfına ve emekçilere açlık sınırında sefalet ücreti dayatan AKP iktidarının manipülasyonları Birleşik Kamu-İş’in ‘halkın enflasyonu’ araştırmasıyla bir kez daha ortaya serildi. İşçi ve emekçilerin en fazla tükettiği 77 gıdanın dahil edildiği sepet üzerinden hesaplanan yıllık enflasyon yüzde 42,6 oldu.
“Enflasyona ezdirmedik” yalanı
Merkez Bankası, TÜİK, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi kurumlarının gerçekle alakası olmayan enflasyon verilerine dayanarak işçi ve emekçilere sefalet zamları dayatan AKP iktidarı ve sermaye, asgari ücrete yüzde 15 zam yaptıktan sonra “enflasyona işçileri ezdirmedik” demagojisi yapmıştı.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın hesaplamalarına göre, Aralık ayında temel gıda ürünlerinin fiyatları, Kasım ayına kıyasla yüzde 4,6 arttı. Bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla artış ise yüzde 42,6 oldu. 12 aylık ortalama fiyatlar üzerinden kaydedilen artış da yüzde 49,2 oldu.
Gıda enflasyonu yoksulları daha fazla etkiliyor
Türkiye’nin en zengin yüzde 20’lik kesimi ile en yoksul yüzde 20’sinin harcamalarından gıdaya ayırdığı payların farklılıklarına değinilen araştırmada, “Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar, harcamalarının büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda bulunan yoksulların enflasyonunu zenginlere göre çok daha fazla etkiliyor” ifadeleri kullanıldı. TÜİK’in 2018 yılı araştırmasına göre, en yoksul yüzde 20’nin harcamalarının yüzde 28,7’si gıdaya giderken, en zengin yüzde 20’nin harcamalarının yalnızca yüzde 15,4’ü gıdaya gidiyor.
Temel gıdalarda fiyat değişimleri
KAMUAR’ın araştırmasında, temel gıda ürünlerinin fiyatlarındaki aylık, yıllık ve 12 aylık ortalama fiyatlardaki değişimler şöyle açıklandı:
-Aralıkta süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamaları peynir fiyatlarında yumurta fiyatlarına bağlı olarak yüzde 17,6 oranında artarken, katı ve sıvı yağ fiyatlarında ise yüzde1,8 oranında azalış gözlendi. Meyve harcamalarının yüzde 5,3 oranında arttığı aralık ayında sebze harcamalarında ise bir önceki aya göre yüzde 5,5 oranında yükseliş gözlendi. Bakliyat fiyatları yüzde 6,9 oranında artarken, salça, zeytin, bal, çay tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatlarında yüzde 0,5 oranında artış oldu.
-2019 yılında ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 10,5, et-balık fiyatlarında 8,6, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 58 oranında artış yaşandı. Bir yıl öncesine göre göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 15 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 79,1 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 74,6 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları yüzde 26,5 diğer gıda fiyatları ise yüzde 40,8 oranında arttı.
-Yıllık ortalamalara göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 21,3, et ve balık fiyatları yüzde 14,5, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 41,2, yağ fiyatları yüzde 19,1, meyve fiyatları yüzde 94,4, sebze fiyatları yüzde 134,7, bakliyat fiyatları yüzde 21,3, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 31,7 oranında artış kaydetti.