“20 Ekim’de İşçi Emekçi Mitingi’nde buluşalım!”

20 Ekim’de “Düşük ücretlere, hayat pahalılığına, vergi soygununa, savaş politikalarına karşı topyekûn direniş” şiarıyla İstanbul’da gerçekleştirilecek işçi emekçi mitingine çağrı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Eylül 2024
  • 13:49

“Düşük ücretlere, hayat pahalılığına, vergi soygununa, savaş politikalarına karşı topyekûn direniş” şiarıyla 20 Ekim'de gerçekleştirilecek işçi emekçi mitinginin programı basın toplantısı ile duyuruldu.

İstanbul’da Mecidiyeköy’de bulunan Eğitim Sen 3 Nolu Şube’de gerçekleştirilen toplantıda ilk yapılan konuşmada üç miting örgütlendiği aktarıldı. Konuşmada bugün süren direnişler hatırlatıldı ve sendikal bürokrasinin işçi emekçilerin derdine çare olmadığına vurgu yapıldı. Konuşmada mitingin İstanbul’un her yerinde çalışmasının yapılacağı belirtildi.

İşçi emekçi mitingini örgütleyen kurumlar adına basın metni okundu. Açıklamada sermaye ve hizmetindeki AKP-MHP iktidarının milyonların yaşamı ve çalışma koşullarını ağırlaştıran saldırılarının teşhir edildi. Açıklamanın devamında “Sermayenin, işçi sınıfı, emekçiler ve mazlum halklara karşı saldırının en önemli ayaklarını ideolojik, politik ve örgütsel saldırılar oluşturuyor” denilerek sendikaların hiç olmadığı kadar bürokrasinin denetimine girmesine dikkat çekildi.

“Topyekûn saldırılara karşı topyekûn mücadele”

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Gelinen aşamada sermayenin ve işbirlikçilerinin topyekûn saldırılarına karşı, topyekûn mücadeleyi daha güçlü ve birleşik biçimde hayata geçirmek acil bir zorunluluktur. Bizler bu bilinçle hareket eden kurumlar olarak İşçi Emekçi Mitingi’nin dördüncüsünü örgütlüyoruz. İçinden geçtiğimiz dönemin temel sorunlarına karşı bir mücadele hattı oluşturmak, gasp edilmek istenen haklarımızı korumak ve yeni haklar kazanmak ancak fiili-meşru mücadeleyle mümkündür. Her mücadele talebinin ve kazanımının kendi içinde amaçlaştırılmasının, düzenin aşırılıklarını törpülemek olduğunu biliyoruz. Bizler aşırılıkları törpülemek değil, sömürü, baskı, ekolojik yıkım vb. tüm sorunların kaynağı olan kapitalist düzeni ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Gündelik mücadelenin ve kazanımların bu amaca hizmet etmesinin geleceği kazanmanın önemli adımlarından biri olduğunu biliyoruz. Böylesi bir perspektifle atılacak adımlarla işçi sınıfı ve emekçilerin kurtuluşuna giden yolu büyütebiliriz.”

“İşçi sınıfı ve emekçilerin bilimini esas alan işgal, grev, direnişleri örgütlemek, birleşik mücadele zeminleri oluşturmak sermayenin fütursuz saldırıları karşısında izlenmesi gereken esas yoldur” denilen açıklamada sosyalizm vurgusu yapıldı. 

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“İnsanlığın ve tüm canlı hayatının kurtuluşu için, baskı ve sömürünün son bulduğu bir ülke ve dünya yaratmak için tüm işçileri, emekçileri, devrimci-ilerici kurumları birleşik mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Bu çabanın mütevazi bir adımı olan İşçi Emekçi Mitingi’ni birlikte örgütlemeye, fabrikalarda, havzalarda, sokaklarda fiili-meşru mücadele hattını büyütmeye çağırıyoruz.”

Basın metninin okunmasının ardından yapılan konuşmada kürsünün işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere açık olduğunun çağrısı yapıldı. 

Mitingin çağrısını yapan kurumlar şunlar:

“Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Hareketi, Devrimci Partili İşçiler, Dostluk ve Kültür Derneği, İşçilerin Kendi Partisi, İşçi-Sen, Kaldıraç Hareketi, Köz, Proleter Devrimci Duruş, Yeni Dünya İçin Çağrı, Partizan

Katılımcı kurumlar şu şekilde:

“İşçi Hareketi Koordinasyonu, Komün, DİSK Limter-İş, DEV TEKSTİL, TOMİS, ESP.”

Basın toplantısına DEM Parti, SOL Parti ve KESK Tüm Bel-Sen 2 Nolu Şube de katılarak destek verdi. 

Kızıl Bayrak / İstanbul