Ev ve yurt kiralarının katlanarak artması, özellikle üniversite öğrencilerinin barınma sorununu derinleştirdi. Sorunun boyutu, gençliği barınma hakkı için ‘barınamıyoruz’ şiarıyla eylemler yapmaya zorladı. Pek çok ilde “barınamıyoruz” diyen öğrenciler parklarda sabahlıyor.
Sermaye iktidarının sözcüleri barınma sorununun çözümü için kılını kıpırdatmazken eylem yapan öğrencileri hedef alıyor. Son olarak AKP şefi Tayyip Erdoğan barınma hakkı için mücadele eden gençlere saldırdı. Darülaceze Yurt ve Kültürel Tesis Açılışı’nda yaptığı konuşmada öğrencileri yalancılıkla suçladı.
Tayyip Erdoğan, son dönemde ev kiraları ve yurt ücretleri artışına tepki göstererek parklarda yatan öğrencilere ilişkin olarak, “Son günlerde üniversite öğrencileriyle ilgili çirkin bir kampanya yürütülüyor” dedi. İktidarda oldukları 19 yılda yurt kapasitelerini arttırdıklarını iddia eden kokuşmuş saray rejiminin başı, “Hiç ilgisi alakası olmayan kişileri banklara yatırarak kampanyalar sürdürüyorlar, yalan söylüyorsunuz, hayatınız yalan. Bizim yurtlarımız ortada” dedi.
Ankara’daki kaçak sarayında 1100 odası varken “barınma sorunu” yaşamış olmalı ki, Osmanlı döneminden kalma tüm sarayları kendisine tahsis eden, Bodrum’dan Van’a birçok saray inşa ettiren Tayyip Erdoğan’a göre, Türkiye’de hiçbir öğrencinin barınma sorunu yoktur. Tek adam rejiminin başı saraylarında sefahat sürerken, parklarda yatan öğrencilerin barınma diye bir sorunları olmadığını saptıyor.
Öğrencilerin artan sorunlara karşı biriken öfkelerini eylemlerle ortaya koymaları sermayenin saray rejimini korkutmuş olmalı ki, kaba-saba yalanlardan medet umuyor. Elbette boşuna çırpınıyorlar. Çünkü MEB’in verileri bile Tayyip Erdoğan’ın uydurduğu iddiaları yalanlıyor.
MEB’in açıkladığı verilere göre öğrenci sayısı artarken, yurt sayısı ve kapasitesi düştü. 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde KYK’ye bağlı 793 yurt bulunuyordu. Bu dönemde yurtlar 703 bin 175 öğrenci barındırabiliyordu. 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminde ise yurt sayısı 773’e geriledi. 703 bin olan kapasite ise yaklaşık 7 bin kişilik bir erimeyle 695 bine geriledi. Lisans ve ön lisans düzeyinde örgün eğitim gören öğrenci sayısı ise 3 milyon 800 bin.
Yurtlar, öğrenci sayısı ile orantılı artmayınca 2020’de yurt başına düşen öğrenci sayısı 10 bin 661 oldu. 2020’de KYK yurtları, öğrencilerin yalnızca yüzde 8.2’sinin barınma ihtiyacını karşılayabildi. Bu oran 2002’de 9.7’ydi. Yani AKP döneminde sorun derinleşmiş. Veriler, öğrencilerin yalnızca yüzde 8’inin barınma ihtiyacının devlet tarafından karşılanabildiğini gösteriyor. MEB’e göre 2016’dan bu yana yurt sayısında ve kapasitelerinde de kayda değer bir artış görülmüyor.
Öğrenci gençliğin barınma sorununa karşı eylemleri devam ederken, iktidarın başı ahmakça yalanlara başvuruyor. Bu ise, mücadele kitleselleşmeden rejimin barınma sorununun çözümü için bir şey yapmayacağına işaret ediyor.