10 Ekim davası görüldü

10 Ekim Katliamı'nın görülen duruşmasında davanın firari sanıklar yönünden devam eden davayla birleştirilmesine ve yedi yıldır yapılmayan olay yeri incelemesinin yapılmasına karar verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ekim 2022
  • 17:10

Ankara Katliamı duruşması bugün görüldü. Duruşmada davanın firari sanıklar yönünden devam eden davayla birleştirilmesine ve yedi yıldır yapılmayan olay yeri incelemesinin yapılmasına karar verildi.

Yargıtay’ın 10 Ekim Katliamı Davası’nda kararları kısmen bozmasının ardından ilk duruşma Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıkların SEGBİS yöntemiyle katıldığı mahkemede sanık Yakup Şahin ve Metin Akaltın dinlemek istemediklerini belirterek duruşmadan ayrıldılar.

Yargılama sürecinde IŞİD’li olduğunu itiraf eden tek sanık ve örgütün o dönem Antep yapılanmasının sorumlusu Yunus Durmaz’ın kardeşi Hacı Ali Durmaz şöyle konuştu:

“Öldürmeyen acı güçlendirir. Sizin yaptığınız zulümler sayesinde güçlendim. Sizin verdiğiniz cezalar sayesinde Allah tarafından bağışlandım. Burada tutturmuşlar bir tiyatro. Ne üzüldük ne de gevşedik. Daha da devam edeceğiz.”

Diğer sanıklar ise bu yaralama nedeniyle zulme uğradıklarını iddia ederek suçlamaları reddetti.

Davanın avukatları saldırının daha sonra ölenlerin katliamla illiyet bağının değerlendirilmesi için olay yeri ve anının dijital olarak üç boyutlu yeniden canlandırılmasını talep etti. Yargıtay’ın bomba mekanizmasının tarif edilmesini istediğini ve olay yeri inceleme ekibi ile bomba imha uzmanlarının mahkemede dinlenmesinin artık zorunluluk olduğunu ifade etti.

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu ise meslek örgütü olarak duruşmaya katılma nedenlerini anlatarak, katliamda Avukat Uygar Coşkun’u kaybettiklerini ve bu katliamın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti verdiği kararda, firari sanıklar yönünden devam eden 10 Ekim Katliamı davası ile bu dosyanın birleştirilmesine, daha sonra hayatını kaybedenlerin ölüm sebebinin değerlendirilmesi için olay yeri incelemenin yapılmasına, bomba imha ve olay yeri ekiplerinin dinlenmesi taleplerinin birleştirilen diğer dosyada değerlendirilmesine, Erman Ekici hakkında Anayasal düzeni ortadan kaldırılma suçlamasıyla suç duyurusunda bulunulmasına, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.