Kadıköy’de 10 Ekim anması…

“Katilleri tanıyoruz! Katliamların hesabını soracağız”

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri 10 Ekim Katliamı’nın yedinci yıldönümünde “Katilleri tanıyoruz! Katliamların hesabını soracağız” şiarıyla eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2022
  • 21:01

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri 10 Ekim Katliamı’nın 7’inci yıldönümünde “Katilleri tanıyoruz! Katliamların hesabını soracağız!” şiarıyla eylem gerçekleştirdi. Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen eylem alanına gençlik örgütleri sloganlarla girdi. Katliamda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan eylemde yaşamını yitirenlerin ismi okunarak “Yaşıyor!” denildi. 

“Yan yana durarak faşizmi yeneceğiz!”

Ardından 10 Ekim Aileleri adına Dicle Deli’nin babası Faik Deli söz alarak katliam gününü anlattı. IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği katliamın ardından polisin orada bulunan yaralılara biber gazı sıktığını hatırlatan Deli, polisin katliamdaki sorumluluğuna dikkat çekti. Konuşmasının devamında dava sürecini aktaran Deli, Türkiye emiri olarak atanan Kasım Güler’in itiraflarını hatırlatarak “bu itirafların ardından ne olacak?” diye sordu. Bugün de o gün gibi terör ortamı yaratıldığını belirten Deli, “Yan yana durarak faşizmi yeneceğiz” dedi ve şiir okuyarak sözlerini tamamladı.

Ardından ortak açıklamayı İstanbul Tabip Odası’ndan Ertuğrul Oruç okudu. Ülkenin siyasi tarihinin en vahşi katliamının üzerinden yedi yıl geçtiğini hatırlatan Oruç şöyle devam etti:

“2015 yılı seçim sürecinde DİSK-KESK-TMMOB ve TTB’nin çağrısı ve demokratik kurum, dernek, sendika, siyasi parti ve inisiyatiflerin katılımı ile gerçekleştirilen ‘Emek - Barış -Demokrasi’ talepli mitingin daha başlamadan kana bulandığı; bayrakları ve flamaları ile halay çekenlerin bedenlerinin parçalandığı; insanlık düşmanlarının iktidarlarını sürdürebilmek için herkese kıyabileceklerini bir kez daha gösterdikleri Ankara Gar katliamının ve bu katliamda yitirdiğimiz 104 insanımızın parçalanmış bedenleri arasında adalet arayışımızın yedinci yılı…

Bu ülkenin işçileri, emekçileri, kadınları gençleri, emek, özgürlük, demokrasi ve barış talebinin ısrarlı savunucusu sendikaları, meslek odaları ve siyasi partileri olarak bizler; ülkemizde bir yönetme biçimi halini almış olan bu devlet 'destekli-onaylı' şiddet sarmalını on yıllardır her gün yaşıyoruz. Darbe dönemlerinde pervasızlaşan, işkencelerden, cezaevi katliamlarına uzanan, seçim dönemi bombalı katliamlarla olağan günlerde ve tevekkülle karşılanması beklenen işçi ölümleriyle, kadın cinayetleriyle ölüm ve dehşet saçan tüm bu politikalara karşı mücadeleye devam edeceğimizi ilan ediyoruz.”

“Sınıf kavgasını öne çıkarabilmeliyiz”

Hesabı verilmeyen katliamları hatırlatan Oruç, ülkenin yeni bir seçim sürecine yine siyasal ve ekonomik krizle girmiş durumda olduğunu belirtti şöyle devam etti:

“Sermaye sınıfının çıkarını önceleyen partilerin, yandaş medyanın, partili polis ve yargı sisteminin, dinin siyasallaştırılmasının ve ırkçı milliyetçi söylemlerin yetmediği dönemlerde siyasi suikastlara, katliamlara başvurmayı, ülkemizin değerli aydınlarını, gazetecilerini, sendikacılarını, gençlerini katletmeyi alışkanlık haline getirenleri uyarıyoruz. Arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin, yoldaşlarımızın hayatını sizin algı yaratma provokasyonlarınıza alet etmeyecek, sadece fail olarak kullanılan IŞİD’lilerden değil, azmettiren, planlayan, koruyan ve kollayanlardan da hesap soracağız.”

Oruç son olarak “10 Ekim’de Ankara’da kaybettiğimiz arkadaşlarımızın değerli anısına sahip çıkmaya devam edeceğiz!” dedi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu eyleme “Gerçek barış sosyalizmde!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği”, “Emeğin kurtuluşu, insanlığın kurtuluşu olacak!” yazılı dövizlerle katıldı.

Eylem “10 Ekim’i unutma unutturma!”, “Katliamların hesabını emekçiler soracak!”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP!” sloganları ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul