YKS yerleştirme sonuçları ve sistemin özeti

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları, eğitim ve sınav sistemindeki niteliksizliğin yansımasıdır.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 14 Ağustos 2024
  • 16:28

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları, eğitim ve sınav sistemindeki niteliksizliğin yansımasıdır.

ÖSYM’nin paylaştığı tercih ve yerleştirmelere ilişkin sayısal bilgilere göre toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388’ine yerleştirme yapıldı. Vakıf üniversitelerinin doluluk oranı yüzde 91 olurken, devlet üniversitelerinde örgün yükseköğretim programlarına ayrılan 598 bin 709 genel kontenjanın 591 bin 257’si doldu.

Boş kontenjanlar ve tercih edilmeyen bölümler

Üniversiteye yerleşen 987 bin 388 kişinin sadece 351 bin 204’ü son sınıf öğrencilerinden oluştu. Buna karşın 228 bin 201 kişi ise daha önce yerleşmiş, bir yükseköğretim programını bitirmiş ve kaydını sildirmiş kişiler oldu. Toplamda boş kontenjan sayısı ise 28 bin 944. Bunun 25 bin 760’ı lisans, 3 bin 184’ü ise önlisans programlarında kaldı.

Liseyi bu yıl bitiren 1 milyon 74 bin kişinin 535 bini hiç tercih yapmadı. Bunlardan lisans bölümlerine giren aday sayısı ise 191 bin 626 oldu.

Mühendislik bölümlerinin bir kısmı hiç tercih edilmedi ya da büyük bölümü bir ya da iki kişi tarafından tercih edildi. Tıp fakültesinde bile boş kalan kontenjan sayısı 400’e yaklaştı. Mimarlık ve inşaat mühendisliğinde ise boş kalan kontenjanların sayısı 1000’i geçti.

10 ve üzerinde kontenjanı olan 151 program ise hiç tercih edilmedi. Bölümler arasında puan farkları arttı.

Lise eğitiminin altı boş

Sınavda, fen liselerinden mezun olanların yüzde 79,01’i, sosyal bilimler liselerinden yüzde 69,8’i, Anadolu liselerinden yüzde 33’ü, İmam hatiplerden yüzde 25’i, meslek liselerinden mezun olanların yüzde 6’sı dört yıllık örgün programlara yerleşti.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’ne ilk sıradan giren kişi 443 puan alırken 34 yaş üstü kontenjanından 140 puanla girildi. Mersin Üniversitesi Fransız Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’ne ise ilk sıradan giren kişinin 427 almasına karşın 34 yaş üstü kontenjanından giren son kişi 159 puan aldı. Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara, YKS’de yaptığı eksi 1,75 fizik neti ile Fizik bölümüne yerleşti.

Eğitim fakültelerinin tercih edilmemesine dönük vurguların yer aldığı Eğitim Sen açıklamasında durum “öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılması” olarak ifade edildi. Eğitim Sen’in yerleştirme sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada şunlar ifade edildi:

"Üniversiteye kayıt yaptıracak adayları ise artık daha zorlu bir süreç bekliyor. Üniversiteleri üniversite olmaktan çıkaran uygulamaların yanı sıra öğrencilerin barınma, ulaşım ve beslenme sorunları, yaşam maliyetlerinin yükselen enflasyon karşısında artması ve borçlanma zorunluluğu, geleceksizlik kaygısı gençlerimizin hayatlarını karatmakta, umutlarını yok etmektedir.

İktidar, eğitimin ve öğrencilerin gerçek sorunlarına odaklanmalı, üniversite öğrencilerini ve gençleri borç, zam, katkı payı, öğrenim ücretleri, güvencesiz çalıştırma ve işsizlik kıskacı içinde öğrenim görmeye zorlayan bu koşulların değişmesi için politikalar üretmelidir. Yükseköğretim öğrencilerinin nitelikli bir eğitim görmeleri, üniversitelerde insan onuruna yaraşır, demokratik ve kendilerini güvende hissettiği bir ortamın oluşturulması bir an önce sağlanmalıdır.”