Üniversite Öğrencileri Önder Babat’ı andı

Üniversite Öğrencileri, 2004’te katledilen Önder Babat’ı İstanbul Üniversitesi önünde yaptıkları eylemle andı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 03 Mart 2022
  • 16:20

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Önder Babat’ın katledilmesinin 18’inci yıl dönümünde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Ana Kapı önünde anma gerçekleştirildi. “Önder Babat ölümsüzdür” döviz ve pankartının taşındığı “Önder Babat’ın katilleri ile uzlaşmayacağız” denildi.

Eylemde okunan basın açıklamasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Önder Babat’ın, 18 yıl önce, 3 Mart 2004’te, İstanbul’un en işlek caddelerinden biri olan İstiklal Caddesi’nde susturuculu bir silahla, başından tek kurşunla vurularak katledildiği hatırlatılarak Önder’in devrimci kimliğine vurgu yapıldı. Düzene karşı çıkanların faşist baskı ve zorbalıkla karşı karşıya kalmaya devam ettiği aktarılan açıklama şu şekilde devam etti:

“Önder’in katilini tanıyoruz. Önder’in katilleri; Berkin’in katilini yıllardır tutuksuz yargılayıp Berkin’in cenazesine katılmayı suç sayanlar, Ankara’da, Suruç’ta, Amed’de katliam yapanlar, Cumartesi Anneleri’ni yasaklayanlar, halk sefalet içindeyken patronlara vergi affı yapanlar, üniversiteleri hapishaneye çevirmeye çalışanlar, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırarak gerici politikalarla kadınlara savaş açıp kadın katliamlarını meşrulaştıranlar, halk sağlığı yerine bir avuç egemenin çıkarını düşünenler, Soma, Çorlu, 3. Havalimanı, Elazığ’da işçi katliamı yapan ve katilleri aklayanlardır.”

“Failleri tanıyoruz”

“Üniversiteliler olarak sesleniyoruz, Önder Babat’ın katilleriyle uzlaşmayacağız. Faşizmle, saray rejimiyle uzlaşmayacağız” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“AKP’nin erken dönemlerine övgüler düzüldüğü, eski kurmaylarının aklanmak istendiği şu dönemde Önder’in 2004 yılında katledildiğini hatırlatıyoruz. 18. yılında, Önder Babat’ın mücadelesini ve katlini anlatmayı, Önder’in faillerini teşhir etmeyi, Önder için Önder’in üniversitesinde direnmeyi, 2004’ten 2022’ye, bir memleket için nihai ve gerçek bir adaleti sağlayana dek mücadele etme iddiamızın birincil koşullarından biri olarak görüyoruz. Önder'in sürdürdüğü özerk-demokratik üniversite mücadelesini şimdi bizler sürdürüyoruz. Öğrencisi olduğu İstanbul Üniversitesi önünden bu mücadeleyi Beyazıt'tan Cebeci'ye, Yıldız'dan Odtü'ye, Boğaziçi'nden Marmara'ya; bütün üniversitelerde ısrarla ve azimle yükselteceğimizin sözünü veriyoruz. 3 Mart’ta ‘Önder’ diyerek attığımız her sloganı ve her adımı aynı zamanda, haksızlığa, zorbalığa uğramış; sömürülmüş, geleceği çalınmış milyonlar için de atıyoruz. Önder nezdinde, bu memlekette katledilmiş, kaybedilmiş, işkence görmüş, haksızlığa uğramış, ezilmiş herkese, her devrimciye, onların anılarına ve verdikleri mücadelelere, ödedikleri bedellere karşı duyduğumuz sorumluluğun ağırlığı ile yaşıyoruz.”

Basın açıklaması 19.00’da Taksim İmam Adnan Sokak’ta yapılacak anmaya çağrı yapılarak sona erdi.