Katledilişinin 20. yılında Önder Babat anıldı

Önder Babat katledilişinin 20. yılında, katledildiği yerde İmam Adnan Sokak’ta anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mart 2024
  • 21:07

Önder Babat katledilişinin 20. yılında, katledildiği yerde İmam Adnan Sokak’ta anıldı. Babat'ın katledildiği saatte düzenlenen eylemde yapılan açıklamada davada zamanaşımına dikkat çekilerek şunlar söylendi:

"Savcılık dosyayı zamanaşımı sebebiyle sonlandıracak. Dosyanın kapanmaması için tek çare, bu tarihe kadar bir şüphelinin tespit edilmesi, sorgulanması ya da hakkında kaçak kararı verilmesiydi. Ancak 2004'ten beri savcılık hiçbir adım atmadı. 20 yıldır tek bir şüpheli bile sorgulanmadı."

Açıklamanın devamında Babat'ın katledilmesine ilişkin şu sorular soruldu:

"*Cinayetin gerçekleştiği sokakta neden kriminal inceleme ve tanık dinlemesi yapılmadı?

*Emniyet mensubu bir kişi, cinayette kullanılan silahın ortaya çıkmaması için otopside ortaya çıkan mermi çekirdeğinin üstüne kasıtlı olarak çizikler atıldığını söylemişti. Bu iddia neden araştırılmadı?

*İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli bir astsubayın Önder Babat'ın Beyoğlu'nda MHP'li bir şahsın bürosundan hedef alınarak vurulduğu iddiası, Ergenekon davasının dosyalarına kadar girmişken neden araştırılmadı? Bu bilgilerin yer aldığı ajanda adli emanetten nasıl kayboldu?

*Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya bağlı olduğu söylenen, emniyet ve jandarma içindeki yapının Önder Babat cinayetiyle bağlantılı olduğu iddiaları neden araştırılmadı?

*Önder'in ailesini otopsiden vazgeçirmeye çalışan, arkadaşlarını tehdit eden, savcılık talimatı ve AİHM kararına rağmen gerekli araştırmaları yapmayan emniyet mensupları neden araştırılmadı ve yargılanmadı?”

Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

“*Yeniden dinlenilmeyen tanıkların dinlenilmesi, cinayet günü orada bulunabilecek esnaf gibi tespit edilebilir tanıkların tespit edilip dinlenilmesi, bunları o zaman dinlemeyen resmi görevliler hakkında işlem yapılması.

*Önder Babat'ın adının geçtiği tüm soruşturmaların ya da iddiaların incelenmesi, buralardaki şüphelilerin ya da tanıkların bu cinayet kapsamında da sorgulanması.

*Basına yansıyan iddiaların dosya kapsamında incelenmesi ve soruşturmaya dahil edilmesi. Bunların yapılmaması bir mesajdır. Bir siyasi cinayetin varlığını ortaya koymaktadır. Katilleri ve onları ısrarla koruyanları göstermektedir."

 

İzmir’de Önder Babat anması

İzmir’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde Önder Babat anıldı. Yapılan açıklamada dosyasının zamanaşımına uğramasına sayılı günler kaldığı hatırlatıldı. 20 yılda dosyada ilerleme olmadığı gibi, katliamın delillerini bile araştırılmadığına dikkat çekildi.

Eylemde sık sık “Önder Babat ölümsüzdür!” sloganı atıldı.