Üniversite dayanışmalarından Filistin direnişiyle dayanışma

İstanbul üniversite dayanışmaları yaptıkları ortak çağrı ile İstanbul Üniversitesi Beyazıt Ana kapı önünde Filistin direnişiyle dayanışma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sonrası Devrimci Gençlik Dernekleri üyesi bir kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 27 Mayıs 2021
  • 18:34

Siyonist İsrail’in Filistin halkına yönelik inkâr, imha ve zorla yerinden göç ettirme politikalarını yeniden tırmandırmasına karşı başta Filistin halkı olmak üzere dünyanın dört bir yanında eylemler devam ediyor.

İstanbul Üniversiteleri Dayanışmaları önceki gün yaptıkları ortak çağrı ile Filistin halkının direnişiyle dayanışmak için bugün saat 17.00’de İstanbul Üniversitesi Ana kapı önünde bir araya geldi.

Yapılan ortak açıklamada, 1948 işgalinden bu yana süregelen kesintisiz savaşın ve direnişin Filistin topraklarını bir kez daha yakıp kavurduğu, 11 gün süren savaşta Filistin halkının onurlu ve kararlı direnişine tanık olunduğu ve bu süreçte 200’den fazla ölümle ve birçok yıkımla karşılaşıldığı ifade edildi.

Filistin halkının, siyonist rejimin saldırılarına ve gerçekleştirdiği katliama karşı direnişinin sonucunda 20 Mayıs’ta imzalanan ateşkese değinilerek şunlar söylendi:

“Bizler biliyoruz ki İsrail’in yıllar boyu süregelen işgalci ve saldırgan politikaları sona ermeyecek. Fakat bunun karşısında da yine yıllardır olduğu gibi Filistin halkının direnişi büyümeye devam edecektir. Biz öğrenci dayanışmaları olarak Filistin halkının direnişini selamlıyor bulunduğumuz her alanda onlarla beraber olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.”

Açıklamanın devamında ise bugün öğrencilerin karşısında duranların, siyonist İsrail ile her türlü ilişkiyi sürdürenlerin Filistin halkıyla dayanışma gösteremeyeceği vurgulanarak şöyle devam edildi:

“Filistin halkına sahip çıkmanın yolu İsrail ile yapılan siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel tüm anlaşmaların iptal edilmesidir. Türkiye’nin İsrail ile kurmuş olduğu bu ilişkiler Filistin halkına dönük saldırıları desteklemektedir. Kurulan ilişkiler devam ettiği müddetçe devlet tarafından yapılan açıklamaların bir bütünü samimiyetsiz, gerçek dışı olmaktadır. Türkiye’nin İsrail ile olan akademik, ekonomik, askeri, siyasi kısacası her alandaki ilişkileri derhal kesilmelidir.”

Filistin halkının direnişine sahip çıkmak gerektiği vurgusu yapılan açıklamada, “Biz bu mirası 68’de Filistin halkıyla dayanışan, 6. Filoyu denize döken ve öğrencilerin iradesini okulları yönetmeye taşıyan Deniz’lerden devraldık. 68’ler bu meydandan geçerek gittiler Filistin halkıyla dayanışmaya. İşte şimdi biz de buradan aynı meydandan haykırıyoruz: Nehirden denize Filistin özgür olacak.” ifadeleri kullanıldı.

Son olarak, üniversite dayanışmalarının direnen Filistin halkının yanında olduğu vurgusu yapılarak şunlar ifade edildi:

“Filistin’le dayanışanlar İsrail’in işbirlikçilerine karşı barikata yüklenenlerdir. Aklının engellerini aşıp kampüslerde, sokaklarda bilim ve sanat ile direnenler, bizleriz. Biz gücümüzü direnişten alıyoruz. Bugün direnişten aldığımız güçle üniversite üniversite dayanışmalarımızı büyütüyoruz. Özgür üniversiteleri yaratmanın da özgür bir dünyayı yaratmanın da yolu direnişten ve dayanışmadan geçiyor. Biz de Filistin halkının direnişini sahipleniyor ve herkesi Filistin halkıyla dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. İşgalci İsrail ve emperyalist işbirlikçileri yenilecek direnen Filistin halkı kazanacak.”

Eylem boyunca sık sık “Nehirden denize özgür Filistin” sloganı atıldı.

Eylemin ardından polis Devrimci Gençlik Dernekleri üyesi bir öğrenciyi taşıdığı döviz bahanesiyle gözaltına aldı. Dövizde “İsrail, ABD, AKP ve iş birlikçileri Filistin’in kanı sizin elinizde!” yazdığı öğrenildi.