Kayyım rektör istemiyoruz! Söz, yetki, karar üniversite bileşenlerine!

Üniversitelerin gerçek özneleri öğrenciler, akademisyenler ve diğer emekçileridir. Söz, yetki, karar hakkı da üniversitenin gerçek öznelerinindir. Üniversitenin asıl öznelerinin iradesi yok sayılarak, tepeden bir kararla yandaş kayyım rektörlerin atanması kabul edilemez!

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 03 Ocak 2021
  • 18:14

Sermaye düzeninin üniversitelere dönük saldırılarına her gün bir yenisi daha ekleniyor. Kültürel iktidarını kuramadığını her fırsatta dile getiren dinci gerici iktidar bu kapsamda üniversitelerde yandaş  dinci-gerici kadrolaşmanın önünü açıyor. Üniversitelerde dinci-gerici vakıf ve tarikatların her türlü faaliyeti, atanan kayyım rektörler eliyle desteklenip gericiliğe alan açılırken, her türlü ilerici, devrimci ve bilimsel etkinlik ve faaliyet yasaklanıyor. İlerici, devrimci öğrencilere dönük soruşturma ve uzaklaştırma terörü, siyaset yasakları devreye sokuluyor. İlerici muhalif akademisyenler üniversitelerden tasfiye ediliyor. Üniversiteler tek adam rejimi tarafından yönetilmek isteniyor.

Bu kapsamda 2 Ocak’ta da, Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile dinci gerici iktidarın şefi Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi ve Çağ Üniversitelerine yeni rektör atamaları gerçekleştirdi. 

Yıllardır dinci gerici iktidar tarafından ilerici muhalif birikimi hedef gösterilen Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP milletvekili adayı yandaş Melih Bulu atandı. Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu’nun atanmasının tesadüf olmadığını biliyoruz. Bu atama başta Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, akademisyenleri, Eğitim Sen olmak üzere toplumun birçok kesiminin tepkisi ile karşılandı. 

Boğaziçi Üniversitesi AKP iktidarının kültürel iktidarının tahsis etmek için hedef gösterdiği tek üniversite değil! ODTÜ, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi gibi bir çok üniversitede de benzeri kayyım atamaları yaşanmıştı. Yarın başka üniversitelerde de yaşanacağı apaçık ortadadır. Üniversitelerin gerçek özneleri öğrenciler, akademisyenler ve diğer emekçileridir. Söz, yetki, karar hakkı da üniversitenin gerçek öznelerinindir. Üniversitenin asıl öznelerinin iradesi yok sayılarak, tepeden bir kararla yandaş kayyım rektörlerin atanması kabul edilemez! 

Üniversitelerimize dönük bu saldırıları, ancak birleşerek, örgütlü bir mücadele ile geri püskürtebiliriz. Üniversiteleri, sermayenin, dinci gericiliğin, yandaşların arka bahçesi haline getirenlere karşı ancak birliğimizin gücü ile karşı durabiliriz!

Söz yetki, karar üniversite bileşenlerine!

Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!

Devrimci Gençlik Birliği

Ocak 2021