Kadıköy’de gençlik eylemine polis saldırısı

“Özgürlüğümüzü, arkadaşlarımızı, kampüslerimizi almak için geliyoruz” diyen üniversitelilerin Kadıköy’de yapmak istediği eyleme polis saldırdı. Çok sayıda gözaltı var.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 01 Nisan 2021
  • 17:15

Kadıköy’de yapılmak istenen eyleme pandemi bahanesiyle Kaymakamlık tarafından yasak getirilmişti. Yasağa rağmen “Bundan sonrası hepimizde” diyen öğrenciler bir araya geldi. 

“1 Nisan’da boykottayız! Özgürlüğümüzü, arkadaşlarımızı, kampüslerimizi almak için geliyoruz” diyen öğrenciler Kadıköy’de toplandı.

Kaymakamlık yasağını bahane eden polis, yürüyüş için Rexx sineması önünde toplanan öğrencilerin önünü kesti ve bir süre sonra da saldırıya geçti.

Polisin saldırısında 3 DGB ve DLB'linin de aralarında olduğu en az 35 kişi gözaltına alındı, polis ara sokaklarda terör estirdi.

“Kampüslerden sokaklara yaşasın Boğaziçi Direnişimiz!”

Polis saldırısı, basın toplantısı ile protesto edildi. Basın toplantısında polisin saldırısı ve gözaltına alınanlarla ilgili bilgi verildi. “Özgürlüğümüzü kazanana, tüm kayyımlar gidene kadar demokratik üniversite talebimizi savunmaya devam edeceğiz” denildi.

Üniversite Dayanışmaları adına yapılan basın açıklamasında ilk olarak yaşanan süreç özet olarak aktarıldı. Söz, yetki, karar hakkına değinilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“3 aydır süren direnişimizde her gün sokakta meydanda kampüste haykırdığımız gibi kendimizi var ettiğimiz alanları biz yaratacağız, kimliğimizi, bayrağımızı yasaklasanız da her yerde taşıyamaya devam edeceğiz çünkü onların yasaklarınız bizi bağlamıyor. Üniversitelerin özneleri olan bizler söz yetki kararı elimize alana kadar direnişte ısrarcıyız!”

Açıklamanın devamında Boğaziçi Üniversitesi’nin yanı sıra diğer üniversitelerde yaşanan sorunlardan bahsedilerek iktidarın saldırgan politikaları teşhir edildi.

“Anadolu Adliyesi’nde olacağız”

Son olarak ise şunlar vurgulandı:

“İktidarın bu saldırılarına karşı hem direnişi örgütlemek ve bir adım daha atarak özgürlüğümüzü almak için #BundanSonrasıHepimizde diyerek mücadeleyi büyütmeli, üniversitelerde söz-yekti-karar hakkımızı almak için kurulan üniversite dayanışmalarını yükseltmeliyiz. Gelin özgür ve demokratik üniversite mücadelesini hep birlikte yükseltelim, gelin dayanışmaları güçlendirelim, gelin üniversitelere vurulan kelepçeyi sökelim. Gücümüze güvenelim, üniversiteleri yönetmeye gözümüzü dikelim! İktidarın korkularına hep birlikte karşılık vererek onları üniversitelerden de memleketten de gönderelim!”

Açıklamanın sonrasında 2 Nisan Cuma günü Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’ne “Anıl ve Şilan’ı almaya” çağrı yapıldı.

Gözaltında da işkence

Gençlerin gözaltına alınırken maruz kaldıkları darp ve işkenceler gözaltında da sürdü. DLB'linin kafasından ve burnundan yaralandığı öğrenildi. Ayrıca Hasan D. adlı gencin midesinin bulandığı, kulağında kanama olduğu belirtildi.

Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ifade işlemleri başlayan gözaltındaki gençlerin 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet iddiası ile suçlandığı belirtildi.

Gözaltında olan bir grup Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nden serbest bırakıldı ve diğer grubun bırakılacağı Eyüp Hastanesi'ne doğru yola çıkıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Kızıl Bayrak / İstanbul