İstanbul Üniversitesi Öğrencileri, uzaktan eğitim ve KYK yurtlarının boşaltılması kararını Beyazıt’ta protesto etti. Serbest kürsü kurulan eylemde öğrenciler deprem bölgesindeki deneyimlerini, dayanışma kampanyalarını ve KYK yurtlarında yaşananları aktardı. Eyleme Devrimci Gençlik Birliği de katıldı. Eylem depremde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı. Ardından 28 öğrenci kulübü adına basın açıklaması okundu.
Üniversite öğrencilerinin depremin ilk anından itibaren dayanışma seferberliği içinde olduğu hatırlatılan açıklamada, uzaktan eğitim kararının yanlışlığı vurgulandı. Pandemi dönemindeki deneyimlerin hatırlatıldığı açıklamada, o dönemde eğitimin niteliğindeki düşüşe dikkat çekildi.
Uzaktan eğitim için teknolojik imkanların sağlanması gerektiği hatırlatılarak deprem bölgelerinde emekçilerin yaşam koşullarının normalleşmesi için yapılması gerekenlere dikkat çekildi.
“İlk vazgeçilen eğitim olmak zorunda mıdır?”
Otellerin kapasitesine değinilen açıklamada şunlar ifade edildi:
“Türkiye turizminin; İşletme Belgeli ve Belediye Belgeli otelleri 2021 yılı Aralık ayındaki verilere göre bir milyon altı yüz otuz dokuz bin altı yüz yirmi altı (1.639.626) yatak sayısına sahipken. Bunun yanında, İstanbul Planlama Ajansının verilerine göre sadece İstanbul’da bir milyon sekiz yüz bin (1.800.000) konut boş durumdayken Neden özel ve kamunun konaklama olanakları yeterli şekilde seferber edilmemektedir? Neden her kriz durumunda ilk vazgeçilen 'eğitim' olmak zorundadır?”
KYK yurtlarının depremzedelerin yaşamlarını normale dönmesi için uygun olmadığı vurgulanan açıklamada, son olarak talepler şöyle ifade edildi:
“1– Başta hükümet, üniversite rektörlükleri, YÖK ve tüm yetkililer tarafından alınan bu kararın iptal edilmesini,
2– Bütün olanakların depremin yarattığı yıkımı en aza indirmek üzere kullanılmasını ve yüz yüze eğitimin başlaması için tüm koşulların hazırlanmasını,
3– Kamu ve özel konaklama alanlarının depremzedeler için ücretsiz açılmasını,
4– Üniversite yönetimlerinin depremden etkilenen tüm öğrenciler için psikolojik destek hizmetlerini hızlı ulaşılabilir ve ücretsiz şekilde sağlamasını, travma vb. alanlarda uzmanlaşmış kadro alımları yapılmasını talep ediyoruz!”
Söz öğrencilerin...
Basın açıklamasının okunmasının ardından kurulan serbest kürsüde konuşmalar yapıldı.
Deprem bölgesine giden bir öğrenci yaptığı konuşmada şunları deprem bölgelerine gidilmesi gerektiğini ifade etti. Bir başka öğrenci Cevizlibağ KYK’daki mağduriyeti aktardı ve şunları dedi:
“2 saat içinde boşaltmamız istendi. Kaos oluştu, nitelikli KYK yurdu istiyoruz. Depremzedeler otellere misafirhanelere yerleştirilmeli.”
Vezneciler KYK’da kalan bir öğrenci şunları dedi:
“Yaşadığımız acının tarifi yok. Organizasyonsuzlar yüzünden sevdiklerimizi kaybettik. Biz koordinasyon kurduk elimizden geleni yapıyoruz. Şimdi bir de eğitim hakkımızdan vazgeçmemiz isteniyor.”
İÜ’de dayanışma ağına katılan bir öğrenci söz aldı. Dayanışmanın saatler içinde büyüdüğünü aktardı. Çalışmaları uzun süreli yapacaklarını belirtti ve “üniversitelerin kapanması dayanışmayı büyütmemizi engelleyecektir” dedi.
“Herkes için ulaşılabilir eğitim”
Bölgedeki göçmen karşıtlığına ilişkin konuşan bir öğrenci şunları ifade etti:
“Herkes için ulaşılabilir eğitim istiyoruz. Yağma ithamlarıyla nefret suçu örüldüğünü görüyoruz, herkesi göçmen karşıtlığına ırkçılığa karşı ağ örmeye çağırıyoruz.”
Depremzedelerin KYK’larda kalmasının onların hayatlarına geri dönmesi için mantıklı olmadığına değinen bir öğrenci “karardan geri dönülsün” dedi.
“Bölgedeki koordinasyonsuzluğu dayanışmamızla aşabiliriz”
İnternet üzerinden dayanışma ağı kuran bir öğrenci çalışmalarını şöyle aktardı:
“Enkaz yardım çağrıları haritası oluşturduk insanlara ulaştık. En başından itibaren koordineli çalıştık. Gördük ki birçok öğrenci acılarını kenara koyup yardımlara odaklandı. Gözlemlerimiz bize koordinasyonsuzluktan kaynaklı çok insan öldüğünü gösteriyor. KYK kararı çıktığında kriz masasındaydık. 2 saat için boşaltmamız istendi. Bir anda koşup eşya toplamak zorunda kaldık. Bölgedeki koordinasyonsuzluğu dayanışmamızla aşabiliriz.”
Kadınlar için örülen dayanışmayı aktaran bir öğrenci KYK kararının en çok kadınları mağdur edeceğini aktardı.
“Bu süreci ancak yan yana aşabiliriz”
Bir başka öğrenci şunları ifade etti:
“İlk saatlerden itibaren koordinasyon merkezlerinde elimizden geleni yaptık bizler bu enkazdan nasıl çıkacağımızı düşünürken aniden kıyafetlerimiz torbalara doldurulup yurtsuz bırakıldık. Yurtları boşaltmak zorunda bırakılanlar arasında depremzedeler olduğunu unutmayalım bu süreci ancak yan yana birada olarak aşabiliriz.”
Kızıl Bayrak / İstanbul