“Online eğitime hayır”

Öğrenciler Kadıköy'de online eğitime karşı eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 14 Şubat 2023
  • 18:00

Üniversite öğrencileri Kadıköy Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi.

"Kampüslerimizden, arkadaşlarımızdan, hocalarımızdan uzaklaştırılmak istemiyoruz! #OnlineEğitimeHayır" şiarlı ozalit açılan eylemde farklı üniversitelerden birçok öğrenci söz aldı. 

Öncelikle eylemde afet bölgesindeki ve eğitimdeki son durum aktarıldı ve şunlar denildi:

"Hepimiz depremzedelere gerekli imkanların sağlanmasını, barınma haklarının karşılanmasını istiyoruz ama bu durum öğrencilerin eğitim ve barınma hakkı gasp edilerek olamaz. Binlerce boş konut, otel ve konuk evi mevcutken her durumda eğitim gözden çıkarılamaz. İstanbul Üniversitesi'ndeki öğrenciler dün basın açıklaması gerçekleştirdiler. İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki arkadaşlarımız dilekçe ilettiler. Bugünde burada üniversiteliler olarak alınan bu karara karşı bir araya geldik"

İlk olarak İTÜ'den bir öğrenci söz alarak şunları ifade etti:

"Eğitim hakkımızı elimizden alan, bizi yurtlarımızdan koparan herkese sinirliyiz. Biz yardımlarınız her gün devam ederken böyle bir karara uyandık. Bu kararın sonuçlarının hiç düşünülmediği kanısındayım. Depemzedeler yurtlarda nasıl yaşayacak? Kadın erkek ayrımı yapılacak mı? Koşulların nasıl olacağı ve güvenliği noktasında hiçbir bilgi yok. Bu kararın yeniden yapılandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim taleplerimiz belli ve ve bu taleplerimizin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Koç Üniversitesi'nde okuyan ve Maraş'ta ki enkaz bölgesinden gelen bir öğrenci söz alarak şunları ifade etti:

"Maraş'ta insanlar kendi kaderine terk edildi, orada yalnızca birbirine uzanan dayanışma dolu eller vardı. Her şey çok açık. Orada sağlık öğrencileri, tıp öğrencileri, meslek liseliler vardı gönüllü olarak orada çalıştılar.  Buraya döndüğüm gün online eğitim kararı verildiğini gördüm. Yeni bir mağduriyet daha yaratılıyor. Bu kararı kabul etmiyoruz yan yana gelmeye ve üniversitelerde dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz çünkü belli ki bu karar içimizdeki öfkeyle yan yana gelmemizin önüne geçmek için alınmıştır"

İstanbul Üniversitesi'nden Depremzedelerle Dayanışma Ağı kurucusu bir genç söz alarak devletin atıl ve hazırlıksız kaldığı afet sürecinde üniversitelilerin ne denli organize ve bilinçli bir çalışma yürütebildiğinden söz etti ve şunları ekledi:

"Şimdi bize üniversiteleri kapatıyoruz diyerek ihtiyaçların karşılanmasının önü kapatılıyor. Bunun yanı sıra depremde mal kaybı ve teknoloji erişimi olmayan öğrencilerin eğitim hakkı elinden alınıyor. Yaşadıkları travma üzerine yalnızlığa mahkum edilerek birçok psikolojik sorun ile baş başa bırakılıyor. Deprem mağduru aileler öğrencilerin dahi zorlukla barındıkları KYK odalarına tıkılıyor. Bizler diyoruz ki üniversite dayanışmalarına öğrencilere toplumun her kesimi ve meslek kuruluşu ile irtibatlı olarak çalışma koşulları sağlansın. Her zaman ilk olarak eğitim hakkından vaz geçilmesin. Mağdurların barınma sorunu boş TOKİ-konutlar ve turizm otelleri üzerinden çözülsün. Son olarak tüm öğrenci ve yurttaşları bir araya gelmeye davet ediyor ve dayanışma güçlendirir demek istiyorum."

YTÜ'de okuyan ve deprem bölgesinden gelen bir öğrenci söz alarak şunları ifade etti:

"Bizi kurtaracak olan kendi kollarımız olduğunu gördük ve orada bir dayanışma ağı ördük. Önemli bir şey olarak burada koli erzak yardımı gönderilmesi çok önemli bunları burada örmeye devam etmeliyiz ve insan gücüne çok fazla ihtiyaç var. Üniversite öğrencilerini orada kurulan kordinasyon merkezlerine çağırıyoruz. Üniversiteleri kapatma sebeplerinden biri de bizce budur. Dayanışmalar örgütlüyoruz, yan yana geliyoruz şimdi bunu engellemeye çalışıyorlar. Uzaktan eğitim siyasi hamleleri bunu kabul etmiyoruz."

Konuşmaların ardından basın açıklaması okundu. Öğrencilerin talepleri şu şekilde:

 1-Başta hükümet, üniversite rektörlükleri, YÖK ve tüm yetkililer tarafından alınan bu kararın iptal edilmesini 

2-Bütün olanakların depremin yarattığı yıkımı en aza indirmek üzere kullanılmasını ve deprem bölgeleri de dahil olmak üzere yüz yüze eğitimin mümkün olan en kısa sürede başlaması için tüm koşulların hazırlanmasını 

3—Kamu ve özel konaklama alanlarının depremzedeler için ücretsiz açılmasını 

4—Üniversite yönetimlerinin depremden etkilenen tüm öğrenciler için psikolojik destek hizmetlerini hızlı ulaşılabilir ve ücretsiz şekilde sağlamasını, travma vb. Alanlarda uzmanlaşmış kadro alımları yapılmasını talep ediyoruz! 

Eylem boyunca "Online eğitim istemiyoruz!" ve "Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek!" sloganları atıldı. 

Kızıl Bayrak / İstanbul