Devrimci Gençlik Birliği’nin (DGB) 6-7 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştireceği “Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için Eğitim Hakkı Çalıştayı”nın hazırlıkları sürüyor.
Bu kapsamda İstanbul Çalıştay Hazırlık atölyeleri bir araya gelerek 3. buluşmasını gerçekleştirdi. İlk atölyenin konusu “Üniversite nedir?”, 2. atölyenin konusunu ise “Üniversiteler ve YÖK” olmuştu. Üçüncü atölyenin konu başlığı “12 Eylül’den bugüne gençlik mücadelesi” üzerine sunum yapıldı.
Sunumda ilk önce, 1980 askeri faşist darbesi öncesi gençlik mücadelesi anlatıldı. Üniversitelerin de toplumsal muhalefetin yüksek olması nedeniyle canlı, mücadeleci bir atmosfere sahip olduğu ifade edildi. Üniversiteler, her ne kadar içinde bulundukları sistemin ihtiyacına göre şekillendirilseler de, yaşadıkları akademik sorunlara, toplumsal sorunlara duyarlı gençliğin her dönem üniversitelerde var olduğu vurgulandı.
‘80 askeri faşist darbesinin toplumun üzerinden silindir gibi geçmesinin yarattığı yıkımın ardından yine ilk hareket edenlerin işçiler ve öğrenciler olduğu söylendi. ‘90’lar boyunca da üniversitelilerin eylemler gerçekleştirdiği ifade edildi. Harçlara yapılan yüksek zamlara karşı üniversite işgalleri, kent meydanı eylemleri gerçekleştirildiği anlatıldı.
2000’li yıllara dair, gençliğin Haziran Direnişi’ndeki rolüne değinildi. YGS şifre skandalı eylemleri, yakın zamanda üniversitelerin bölünme saldırısına karşı günlerce gerçekleştirilen eylemler, ODTÜ’deki süreç aktarıldı. Durgun görülen zamanlarda dahi gençliğin bir potansiyel taşıdığı ifade edildi.
Canlı tartışmaların olduğu atölye, bir sonraki atölyenin tarihinin belirlenmesiyle sonlandırıldı. Dördüncü atölye “Nasıl bir eğitim, nasıl bir üniversite” başlığı ile 28 Kasım Perşembe günü saat 17.30’da gerçekleştirilecek.
22 Kasım’da Üniversite’nin Sesi tarafından düzenlenecek etkinlik, 23 Kasım mitingi, 25 Kasım eylemi ve çalışmalar planlandı.
İstanbul Çalıştay Hazırlık Atölyeleri