Gençlikten Soma anmaları

Gençlik örgütleri Ankara ve İstanbul’da Soma Katliamı’nın yıl dönümünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 13 Mayıs 2020
  • 17:45

Soma Katliamı’nın 6. yıldönümünde gençlik örgütleri Ankara ve İstanbul’da anma gerçekleştirdi ve katliam lanetlendi.

İstanbul’da Kadıköy'de gerçekleştirilen eylemde “Soma’nın hesabı sorulacak” sloganları atıldı. “Katil devlet hesap verecek!” sloganı atıldığı için polis gerginlik çıkardı. Basın açıklamasında “Sizin normaliniz Soma’dır” denildi. AKP iktidarının katliamdan birinci dereceden sorumlu olduğu ifade edilerek, pandemi koşullarında maden işçilerinin zorla çalıştırılmasına değinildi. “İşçi ve emekçiler ölüme terkediliyor, devlet salgını fırsata çeviriyor” denilen açıklama “Soma’yı unutmayacağız, affetmeyeceğiz” vurgusuyla sonlandırıldı. 

Ankara’da 100. Yıl Mahallesi'nde gençlik örgütleri “Soma Katliamı’nı unutmayacağız, affetmeyeceğiz” şiarı ile basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirdiler. DGB, DGD, Dev-Güç, Gençlik Komiteleri, HDK Gençlik, Kavaklık İnsiyatifi ve YDG'nin katıldığı eylemde, 1516. cadde üzerinde kortej halinde ajitasyon ve sloganlarla Madenci Duvarı önüne kadar yüründü. Saygı duruşuyla başlayan anmada, Kemal Özer'in "Zonguldak" adlı şiiri okundu. “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarının atıldığı eylemde basın metni okundu.

Salgın koşullarında işçi-emekçilerin yaşamının hiçe sayıldığı, sömürünün devam ettiği belirtilen basın açıklamasında katliamların devam ettiği vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“301 madencinin katili sermaye düzenidir. Soma Katliamı’nın yıl dönümünde sermaye iktidar eliyle yeni canlar almaya devam ediyor. Göçük altında kalan işçiler ise sermayenin yanına kâr kalıyor. Soma Katliamı’nı da işçi düşmanı iktidarın yaptıklarını da unutmadık, unutmayacağız!”

Madenci Duvarı'na karanfiller bırakılarak sona eren basın açıklamasının ardından, ajitasyonlar ve sloganlar eşliğinde ara sokaklarda yürüyüş yapılarak anma noktalandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara