Soma Katliamı sadece madeni işleten şirketin değil bir bütün olarak sermaye devletinin sorumlusu olduğu bir katliam. Yargı süreci sermaye devletinin katliamdaki rolünü çok açık biçimde gösterdi. Soma Katliamı davasında yargılanıp hapis ceza alan mühendis Fuat Ali Aydın, üç işçinin hayatını kaybettiği Muğla’daki maden göçüğüyle ilgili davaya bilirkişi olarak atandı.
Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre Muğla'nın Milas ilçesinde, feldspat madeni çıkarılan ocakta 18 Şubat 2019 tarihine meydana gelen göçükte üç işçi hayatını kaybetmişti. Yaşanan göçükten sonra madenin işletmecileri Mustafa Ali K. ve oğlu Özkan K. ile mühendis Serkan A. tutuklanmıştı. Davaya bakan Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Ağustos 2019'daki duruşmada sanıkların tahliyesine karar vermişti. Mahkeme olayla ilgili bilirkişi tayini için yazı yazmıştı. Daha önce 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu’daki tren kazasıyla ilgili davada “Bilirkişilik yapacak ehil personelimiz bulunmamaktadır' şeklinde bir yanıt veren İTÜ, benzer bir yanıtla Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’ne de bilirkişi bildirmedi.
Katliam sanığını bilirkişi olarak dosyaya atadılar
Bunun üzerine mahkeme Soma Katliamı’nda sanık olarak yargılandığı davada 8 yıl 4 ay hapis cezası alan Fuat Ünal Aydın’ın da aralarında bulunduğu 7 kişiyi bilirkişi olarak atadı.
Mahkemenin atadığı diğer isimlerden Urungu Erdal Özer’in Ege Linyit İşletmeleri Baş Mühendisiyken, Ahmet Haşim Demirler’in ise İmbat Madencilik’te satınalma ve matertal müdürü görevini yürüttüğü , İlhan Çolak’ın İmbat Madencilik’in denetleme kurulunda olduğu, Serkan Kılınç’ın Yeni Anadolu Madencilik’te mühendis olarak çalıştığı ortaya çıktı. Dosyaya bu isimler dışında Engin Kibar ve Bilal İpekçi atandı. Yedi bilirkişinin hiçbirinin ünvanının bulunmadığı öğrenildi.
Avukatlarda bilirkişi itirazı
Davacılar Hatice Otlak ve Saibe Otlak’ın avukatları olan Ayvaz Demircan ve Can Atalay, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’ne konuya ilişkin olarak itiraz dilekçesi yolladı. Avukatlar dilekçelerinde bilirkişi olarak atanan Fuat Ünal Aydın’ın Soma Katliamı davasının sanığı olduğunu ve bu yargılamanın sonucu olarak 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarpıttırıldığını belirtti.
Avukatlar ayrıca bilirkişilerden Urungu Erdal Özer’in Ege Ege Linyit İşletmeleri Baş Mühendisiyken, Ahmet Haşim Demirler’in ise İmbat Madencilik’te satın alma ve materyal müdürü görevini yürüttüğüne dikkat çekerek “Ege Linyit İşletmesi Baş Mühendisi olan bilirkişinin Soma maden katliamı davasında yargılanma ihtimali bulunmaktadır. Soma maden katliamı nedeniyle sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesi üzerine açılan davada soruşturma izni verilmemesine ilişkin karar Danıştay tarafından kaldırılmıştır. Bu durumda TKİ ve Ege Linyit İşletmesi’ne bağlı sorumlu kamu görevlilerinin sanık haline geleceği açıktır. Anılan bilirkişinin sorumluluğunun bulunup bulunmadığı henüz belirsizdir” dedi.