Yaptırımlar oligarklara değil emekçilere karşı

Yaptırımlar esas olarak Rusya'nın işçilerini, emekçilerini, yoksullarını vuracaktır. Başka ülkelerde olduğu gibi Rusya'da da bu emperyalist hesaplaşmanın faturası emekçilere kesilecek.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Şubat 2022
  • 18:55

Ukrayna savaşını kışkırtan ABD ile suç ortakları, savaşın diğer cephesini açtılar. Ekonomik yaptırımlara odaklanan bu ‘cephe’, Rusya’yı ekonomik alanda köşeye sıkıştırıp yıpratmayı hedefliyor.

ABD halen Küba, İran, Venezüella, Suriye, Yemen ve daha birçok ülkeye ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Bu yaptırımlardan dolayı on milyonlarca yoksul emekçi sefalete mahkum ediliyor. Özellikle Ortadoğu’da mama ya da ilaç bulamayan çocuklar ölüme mahkum oluyor. ABD’nin 1990’lı yıllarda Irak’a uyguladığı yaptırımlar 500 bin çocuğun ölmesine neden olmuştu. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta, “Evet yaptırımlar 500 bin çocuğun ölmesine değdi” demişti.

“Ekonomik savaş” şimdi Rusya’ya karşı geliştiriliyor. ABD Ukrayna’ya saldırdığı gerekçesiyle Rusya’ya yaptırım kararı aldı. Ağır yaptırımlar uygulayacağını ilan eden Joe Biden, “ekonomik savaşı üçüncü dünya savaşını engellemek için yaptıklarını” iddia etti. Ancak yansıyan haberlere göre ‘Rus oligarklar’ diye anılan dolar milyarderi zenginler bu yaptırımların kapsamının dışında tutuluyor. Euronews’de yer alan haberde dünyanın en zenginleri listesinde bulunan kişilerin yaptırım listesinin dışında tutulduğu bilgisi paylaşıldı.

Euronews haberinde şu ifadeler yer aldı:

“ABD yaptırımları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Putin’e yakın olduğu düşünülen isimleri hedef alıyor ama listede Forbes’un zenginler listesinin üst sıralarında yer alan kişiler bulunmuyor.

Biden perşembe günü yaptığı açıklamada bankacılık sektörünün yüzde 80’ini kapsadığı belirtilen yaptırımların Rusya’nın en büyük bankalarını hedef alarak finansal sistemini felce uğratacağını ve ekonomik büyümesine darbe vuracağını söyledi.

Fakat Rusya’nın en zenginlerinin servetlerinin çoğunluğu yaptırımların hedefindeki bankalarda bulunmuyor…”

En zenginlerin liste dışında tutulması, bu oligarklarla Batılı emperyalistler arasındaki çıkar ilişkilerinin boyutu hakkında fikir veriyor. Yaptırımlar esas olarak Rusya’nın işçilerini, emekçilerini, yoksullarını vuracaktır. Başka ülkelerde olduğu gibi Rusya’da da bu emperyalist hesaplaşmanın faturası emekçilere kesilecek.