Teslim Demir’in ölümsüzlüğünün 5., Ulucanlar katliam ve direnişinin 24. yılında Wuppertal’da anma etkinliği düzenlendi. Teslim Demir yoldaş şahsında düzenlenen parti ve devrim şehitleri anması Alte Feuerwache’de 14.40’ta, açılış-selamla konuşması ve saygı duruşuyla başladı.
Etkinlik programı çerçevesinde ilkin sinevizyon gösterimi yapıldı. Teslim Demir’in hayatını, Türkiye’deki sosyal mücadele süreçleri içerisinde anlatan sinevizyon, konuklar tarafından büyük bir dikkat ve genel bir beğeniyle izlendi. Ardından TKİP adına etkinlik konuşması yapıldı.
“Yitirdiğimiz devrimcileri, yoldaşlarımızı ölüm yıldönümlerinde anmak, bıraktıkları mücadele mirasına ve anılarına bağlılığımızın sadece bir boyutunu oluşturuyor” diye başlayan konuşma, “Gerçekte onları, yarattıkları değerlere sımsıkı sarılarak, devrim ve sosyalizm davasını büyüterek, kavgamızda yaşatıyoruz. Bizlere onurla devrettikleri kızıl bayrağı gündelik mücadelemizin her anında yükseklerde tuttuğumuzda yaşatıyoruz anılarını. Birikimlerini yarınlara taşıma sorumluluğunu bir an olsun unutmadığımızda anmış oluyoruz onları” sözleriyle devam etti.
“Partimiz, burada andığımız her bir yoldaşı kendi bütünlüklü kimliğinin özü ve özeti olarak değerlendiriyor” denilerek, Sinan, Habip, Ümit, Hatice ve Alaattin yoldaşlar payına bunun anlamı üzerinde duruldu. Temsil ettikleri dünya görüşü ve ideolojik kimlik, dava insanı olmak, örgütlü devrimcilik, zor dönem devrimciliği, dünya ve Türkiye’deki devrimci birikime bağlılık gibi yönleriyle ilgili değerlendirmeler, TKİP’nin devrimci dayanışma kültürüne ve devrim uğruna bedel ödeyenlerin ayrımsız sahiplenilmesi tutumuna bağlandı.
Dünyadaki temel gelişmelerin güncel boyutları üzerinden özetlenmesiyle süren konuşmada, Türkiye’deki süreçlerle ilgili olarak da şöyle denildi:
“İşçi sınıfı ve emekçiler, kadınlar ve gençlik, Alevi emekçiler ve Kürt halkı sadece ekonomik, sosyal, siyasal değil, kültürel ve moral açıdan da ağır bir saldırı altındadır. Deprem sürecinde ve bir dönemeci işaretleyen son seçimlerde de görüldüğü üzere toplumun bir kesimi adeta koku yayan bir çürüme yaşamaktadır. Bunun bir umutsuzluğa ve kaçışa yol açtığı doğrudur. Birkaç istisna dışında uzun yıllardır parlamenterizm bataklığı içinde kendini tüketen, devrimci birikim ve değerlerden kopan solun, bu tablo karşısında hala da en temel politikası parlamenter hayaller yaymanın ötesine geçmemektedir. Her şeye karşın toplumsal mücadele dinamiklerinin önemli bir kesimi ise hep hareket halindedir. Gerek ülkenin dört bir yanında patlak veren irili ufaklı işçi-emekçi direnişleriyle, gerek Kürt halkının mücadelesiyle, gerek gençliğin ve kadınların baş eğmeyen çıkışlarıyla hep de mücadele sahnesindedirler. Partimiz dün olduğu gibi bugün de tüm gövdesi ve enerjisiyle, bu dinamiklerin ana eksenini, karanlığın panzehiri olacak devrimci bir sınıf hareketini geliştirmeye yüklenmektedir.
Partimiz bu alandaki sabır ve kararlılığını olduğu gibi, ihtilalci kimliği ve devrimci birikimimizi de göz bebeği gibi koruyacaktır. Çünkü o, Teslim Demir türünden soluklu devrimcilerin, Habip Gül, Hatice Yürekli, Alaattin Karadağ gibi proleter öncülerin, Ümit Altıntaş gibi gençlik önderlerinin emeğinin ürünüdür.”
“Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” şiarıyla noktalanan konuşmadan sonra, şiir dinletisi için gençlik grubu sahneye çıktı. Kimisi ilk kez böyle bir etkinlikte sahneye çıkan gençler, “Güneşi İçenlerin Türküsü-N. Hikmet”, “Şarkı-Bertold Brecht”, “Kadife Tenli Zamanlara-Sinan Kukul”, “Zafere Dair-N. Hikmet”, “Zafere On Yıldız-D.Can” şiirlerini okudular ve salondan sık sık alkış topladılar.
“Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” şiarıyla uğurlanan gençlerin ardından, sahne Ekim Müzik Topluluğu’na bırakıldı. Devrimci türkü ve marşları başarıyla seslendiren müzik grubu, dinleyenler tarafından beğeniyle karşılandı ve sahneden, her zaman devrimci mücadele ve faaliyetin bir parçası olacakları sözleriyle ayrıldı.
Programı ve atmosferiyle belli bir başarının ifadesi olan etkinlik, katılımcıların 18 Kasım 2023’te, yine Wuppertal’da düzenlenecek olan merkezi geceye çağrıyla sona erdi.
Kızıl Bayrak / Wuppertal