Wuppertal’da Engels için devrimci anma

Friedrich Engels, ölümünün 124. yıldönümünde, 9 sol kurumun oluşturduğu “Engels İttifakı”nın düzenlediği eylemle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Ağustos 2019
  • 07:35

Friedrich Engels ölümünün 124. yıldönümünde Wuppertal’da yapılan coşkulu bir yürüyüş ve eylemle anıldı. Bu yılki anma yürüyüşü, çoğu gençlik örgütü olmak üzere 9 sol kurumun oluşturduğu “Engels İttifakı” tarafından organize edildi.

Yürüyüş için 10 Ağustos Cumartesi, saat 13.00’e doğru kent merkezinde toplanmaya başlayan kitle, burada pankart, bayrak ve flamalarını açarak miting düzeni aldı. Eylemde, “Engels yaşıyor – dünya sarsılıyor!” şiarlı ortak pankartın yanı sıra, RJ, Komünist İnşa ve Sol Forum imzalı pankartlar yer aldı. Ayrıca ittifak bileşenlerinin tümü (BİR-KAR, DKP, LF, Kommunistischer Aufbau, Rebel, Revolutionärer Jugendbund, Die Linke.SDS, Studierenden Kollektiv, Trotz Alledem!) kendi bayrak ve flamalarını taşıdılar. Eyleme TKİP taraftarları da parti bayraklarıyla katıldılar.

Açılış konuşmasında kısaca Engels’in hayatı özetlenerek, onun zengin bir aileden geldiği halde burjuvaziye sırtını döndüğü, proletaryanın kurtuluşu mücadelesine atıldığı belirtildi. Gelecek yıl Engels’in 200. doğum yıldönümü olduğu, düzen tarafından tıpkı Marx’a yapıldığı gibi Engels’in de salt düşünür/filozof kimliği öne çıkarılarak turizm malzemesine çevrilmek istendiği hatırlatıldı. Oysa Engels’in her şeyden önce bir devrimci olduğu, devrimcilerin her zaman Engels’i devrimci kimliğine yaraşır bir şekilde anacakları vurgulandı.

Açılışın ardından ilk konuşma Avrupa Devrimci Gençlik Birliği tarafından yapıldı. RJ temsilcisisin konuşması dünyadaki servet-sefalet uçurumu temalıydı. Devamında konuşan Kommunistischer Aufbau temsilcisi, emperyalizm konusunu ele aldı. Trotz Alledem adına iklim krizi temalı bir konuşma yapıldı ve Eylül ayında uluslararası iklim grevi yapılacağı hatırlatıldı.

Sloganlarla karşılanan konuşmaların ardından hep birlikte Avusturya İşçi Marşı söylendi ve kitle kortej düzeni alarak şehir merkezinden geçen bir güzergah boyunca yürüyüşe başladı. Oldukça coşkulu olan yürüyüş korteji sık sık “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “A-Anti-Anti kapitalista!”, “One solution Revolution!”, “Vardım varım var olacağım! İnsanlığı devrim kurtaracak!”, “Bankaların ve tekellerin hegemonyasını kırın!”, “Her savaşta, her ülkede sonunda Alman bankası kazanıyor!”, “Friedrich Engels yaşıyor!” sloganlarını haykırdı.

Yürüyüş güzergahının yarısındaki bir meydanda tekrar miting düzenine geçildi. Ajitasyon ve konuşmalar burada da sürdürüldü. Linkes Forum adına yapılan konuşmada Engels’in hayatı anlatıldı. Rebel temsilcisi, Engels’in gençlik mücadelesi açısından önemi üzerinden bir konuşma yaptı. Bu bölümde ayrıca Kızıl Afacanlar (Roten Bambinos) çocuk grubu tarafından şiirler okundu ve kısa bir konuşma yapıldı. Konuşmada, dünyadaki çocukların başka bir dünyada yaşamalarının mümkün olduğuna, Kızıl Afacanlar’ın bunun için örgütlendiğine vurgu yapıldı.

Planlanan konuşmalar tamamlanınca farklı bir yoldan yeniden başlangıç yerine dönüldü ve kalan konuşmalar tamamlandı. Bu bölümde önce Studierenden Kollektiv tarafından eğitim sistemi üzerine bir konuşma yapıldı. Ardından BİR-KAR adına, Engels’in dava insanı kimliğini ve devrimci fedakarlığını konu alan bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada, ömrünü insanlığın, onun geleceğini temsil eden işçi sınıfının kurtuluşu davasına adamış olan Engels’in, bilimsel sosyalizmin inşasına paha biçilmez katkı yapmakla kalmayıp, Marx’la birlikte yarattıkları eser için büyük devrimci fedakarlıklar yaptığı örneklerle anlatıldı. Son olarak DKP adına Engels üzerine bir konuşma yapıldı.

Ardından hep birlikte Çav Bella türküsü söylendi ve Kızıl Afacanlar tarafından seslendirilen “Gelecek biziz” şiiriyle eylemin bu bölümü bitirildi.

Son olarak tramvayla Engels’in Barmen’de müzeye çevrilen evinin önüne gidildi. Burada Engels anıtı önünde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve hep bir ağızdan söylenen Enternasyonal marşı ile Engels anması sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal